Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-Мун призова за повече усилия за постигането на мир в Сомалия

"Ако ние не положим усилия, в Сомалия никога няма да настъпи мир", заяви генералният секретар на ООН Бан Kи-Мун на провеждащата се в Истанбул международна конференция. Целта на форума, в който участват представители на около 50 държави, включително и сомалийският президент шейх Шериф Ахмед, е да се обсъдят мерки за възстановяване на мира и стабилността в Сомалия под егидата на ООН.

Като подчерта, че въпреки постигнатото споразумение от Джибути войната в Сомалия продължава, Бан Ки-Мун каза: "Сега пиратските набези нанасят големи вреди на морската търговия, на световното корабоплаване. Разработихме някои мерки за борба срещу пиратите. Съветът за сигурност също прие редица решения и в близко време ще огласим мерки, позволяващи задържането на пиратите и предаването им на правосъдието".

По думите на ръководителя на ООН, Истанбулската конференция е дала възможност за привличане на вниманието на деловите и бизнессредите към проблемите на Сомалия.

"Най-важното е създаването на трудова заетост специално за младите хора в тази страна. Възстановяването на Сомалия ще бъде трудно, но не е невъзможно. Истанбулската конференция е израз на нашата решимост. В Сомалия, където от 20 години се води война, мирът няма да настъпи за една нощ, но си струва да продължим съвместните си усилия за постигането му", каза в заключение Бан Ки-Мун.






По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени