Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за избягване на стачка в "Бритиш Еъруейс" продължават

Службата за арбитраж АКАС (Advisory, Conciliation and Arbitration Service) прави усилия да поднови диалога между ръководството и служителите на компанията "Бритиш Еъруейс". Ако службата не успее, от утре (понеделник) кабинният екипаж ще започне 5-дневна ефективна стачка, която ще намали чувствително трафика през лондонското летище "Хийтроу".

Стюардите протестират срещу плана за съкращаване на разходите, приет от мениджърите след рекордните финансови загуби на компанията от последната година. Една от предвижданите мерки е орязване на субсидията, която покрива разноските на служителите за пътуване. Това ще засегне пряко 12 процента от служителите, които не живеят в Англия и разчитат на тези преференции, за да идват на работа, посочва Би Би Си.

Освен този проблем, при вчерашните разговори между изпълнителния директор на "Бритиш Еъруейс", Уили Уолш, и шефа на профсъюза "Юнайт", Тони Уудли, бяха разисквани и дисциплинарните действия срещу служители, участвали в стачката през март. Уудли обвини опонента си в дребнавост и отмъстителност. След изтичане на информация, че се готвят уволнения, десетки демонстранти щурмуваха сградата на АКАС и прекъснаха преговорите. От арбитражната комисия обявиха, че това ще наложи продължаване на преговорите на тайно място.

По публикацията работи: Би Би Си
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна