Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Милков: "Премахваме раздуването от предишен период"

Снимка: БГНЕС

Близо 14 млн. лв. ще струва влизането в сила на новия устройствен правилник на министерството на отбраната заради обезщетения на освободените над 200 служители, заяви за програма "Хоризонт" постоянният секретар на министерството Николай Милков. Намаляването на числеността на служителите на министреството на отбраната и щаба по отбраната е един от преките ефекти от влизането в сила на промяната, посочи Милков. "Фактическият състав на министерствто е намаляване с 215 служители, от които 195 са цивилните лица и 20 са военнослужещите. По отношение на щаба на отбраната намалението ще бъде от 1 юли 292-ма военнослужещи и 51 цивилни лица. С изпълнителната агенция "Военни клубове и военно почивно дело"  - там освободените са 130 човека, от които 10 военнослужещи и 120 цивилни лица, от института по отбрана са освободени 18 военнослужещи и 17 цивилни лица. Имаме Националния военен университет "Васил Левски" - там намалението е със 198 щатни бройки, а военноморското училище "Вапцаров" във Варна - с 43-ма. Или с други думи администрацията се свива до едни допустими размери. Искам да кажа, че това не е някакво дрестично намаление, което свива администрацията по отношение на годините 2007, 2006, 2005, тъй като през 2005 г. общият числен състав на министерството на отбраната е бил 750 човека, а 2009 г., за 3 години, се увеличава на 1440. Ние по някакъв начин премахваме това раздуване, което е било в предишния период от време", каза той. Всички съкращения са съгласувани със синдикалните структури, увери постоянният секретар. "Останаха, мисля, 13-14 човека, за които това предстои днес да се направи - имам предвид съгласуването със синдикатите - по отношение на синдикални членове и оттам нататък процедурата е чиста", добави Милков.

Наскоро министърът на отбраната Аню Ангелов обсъди с председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев предстоящите процедури по съкращения. Тогава Пенчев прогнозира, че те ще отворят работа на съда заради високия процент на освобождаване на служители - до 32% в министерството на отбраната и 34% в Агенцията за социални дейности. "На този етап около 14 млн. лв. биха били увеличението на разходи за личен състав през 2010 г. на базата на обезщетенията, които се изплащат. Бяха взети определени мерки това да не натовари прекомерно бюджета на министерството. Знаете, че бяха взети решения за известно разсрочване на изплащането на тези обезщетения, особено що се отнася до хората, които имат да получават обезщетения в размер на много месечни заплати, да речем 20 месечни заплати. Изплащат се първите 4 веднага, а останалите в срок от 6 месеца. Който има до 4, получава всичко веднага", каза по този повод постоянният секретар на министерството на отбраната.

Ние имаме тук не просто освобождаване от хора, имаме една нова структура на дирекциите, смята Милков. "Всички дирекции трябваше да преминат през един такъв тест ... Те представят проекта за своята структура и своето длъжностно разписание пред една комисия и накрая всъщност и министърът даде становището си по предложените структури и бяха взети решения за това как да се премахнат, да речем, неработещи звена, как да се премахнат дублиращи се структури, къде могат да се направят нещата така, че с по-голяма ефективност  и по-малко бюрокрация да се решават въпросите", посочи той. Интегрираното министерство е факт от днес, категоричен бе постоянният секретар. 

Ще има ли съдебни дела за обезщетения въпреки съгласуването със синдикатите и какви са ефектите от освобождаването на служителите можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна