Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: "Не подкрепяме бъркането в държавния резерв"

Снимка: БГНЕС

Не подкрепяме бъркането в държавния резерв, защото резервът не трябва да служи за покриване на дефицит в бюджета, заяви в предаването "Нещо повече" председателят на СДС Мартин Димитров. "Резервът е за критични, кризисни ситуации - ако искате наводнение, ако искате някакво друго бедствие. Тези пари за това трябваше да служат. И нещо по-важно - ние искахме актуализация на бюджета, за да бъде намален бюджетният дефицит, а тази актуализация, както засега се очертават нещата, ще служи за увеличаване на бюджетния дефицит", каза Димитров.

Според него залаган бюджетен дефицит от 4,8% е много лоша новина. "Затова и една от темите днес на нашата политическа пресконференция беше дефицитът да бъде под 3% в края на годината и да се мери не по българската, а по европейската методология. Защото един дефицит от близо 5% ще бъде ужасен сигнал към целия Европейски съюз и всички инвеститори за състоянието на българската икономика", добави той. Председателят на СДС смята, че това ще уплаши чуждите инвеститори, което ще навреди на цялата ни икономика. "Основната ни цел е стабилността на държавата. След въвеждането на валутния борд от страна на СДС я имаше тази стабилност. Сега усещам, че сме на път да я поставим под въпрос, което за нас е много голям проблем", посочи Димитров. Той предупреди да се гледат поуките от Гърция и Румъния и да се внимава да не я докараме дотам.

От какъв бюджетен дефицит би бил доволен председателят на СДС и ще гласува ли ръководената от него партия срещу актуализацията на бюджета в Народното събрание можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Мартин Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна