Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие с дебати доклада за дейността на националния омбудсман

С дебати за дейността на националния омбудсман Гиньо Ганев парламентът прие годишния доклад на институцията. Общественият защитник Гиньо Ганев подчерта в отчета си пред депутатите, че през 2009 година са намалели жалбите на гражданите срещу ТЕЛК, но продължава пренебрежителното, високомерно отношение на монополисти доставчици на услуги. 94% от постъпилите сигнали на гражданите са намерили правно разрешение, каза Гиньо Ганев.

Работата на институцията Ганев защити и с факта, че за 5 години са постъпили над 12 500 сигнала, което е доказателство за нарастващото доверие към работата на омбудсмана. Депутатът Дарин Матов апострофира с тезата, че никъде в доклада не става ясно какъв е процентът на разрешените случаи и колко от жалбите са стигнали до съдебна фаза. Матов попита и още:

Никъде не видях какъв е размерът на заплатите и възнагражденията, издръжката на персонала и колко са щатните и нещатните бройки.

РЗС гласуваха против приемането на доклада на омбудсмана. Депутатът Емил Василев с мотивите:

Имаме много сериозни резерви към живота и делото на г-н Гиньо Ганев. Една от основните ни резерви е свързана с едно абсурдно становище, качено на челно място на интернет страницата на омбудсмана по отношение на т. нар. царски имоти, при положение че в момента има висящи съдебни производства за собственост на тези недвижими имоти, страна по които е държавата, омбудсманът да застава и да твърди в становище, че те са собственост на другата страна, това е абсолютно антидържавническо.

От Коалиция за България благодариха на омбудсмана за добре свършената работа през 5-годишния му мандат.
По публикацията работи: Даниел Инков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна