Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: "Ще изядат парите, събрани от българските данъкоплатци"

Снимка: БГНЕС

Ако погледнем актуализирания проект на бюджета, може и да сме ударили айсберга като "Титаник", заяви в предаването "Неделя 150" лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев. "Така се държи правителството. Вижте, едновременно се внася актуализиран проект на бюджета, което не се е случвало от 1996 г. Само преди няколко месеца министър Дянков заявяваше, че този бюджет, който гласува мнозинството в парламента, е безалтернативен. 5 месеца по-късно внасят проект на бюджет, министърът на финансите заявява, че кризата свърши - свърши, подчертавам - и същевременно се внася един бюджет с огромен дефицит, близо 5% от брутния вътрешен продукт при условие, че Европейският съюз препоръчва да свиваме бюджетните дефицити, че имаме проблем. Доста неадекватно поведение и едно такова весело настроение в правителството, което не отговаря на реалната ситуация в страната, защото ако бюджетът в този вид се прогласува, какво означава за една община например през второто полугодие да съкрати с 30% своите разходи. И какво означава това за хората, които получават услуги от детските градини, социално подпомагане е други неща. Това означава рязко влошаване на ситуацията в страната. И не мога да разбера, след като отново министърът на финансите беше обещал 2 млрд. допълнителни приходи в сравнение с това, което събираше предишното правителство, сега признава, че не могат да съберат приходи за около 900 млн. лв.", каза Станишев.

Динамиката на процесите е голяма и за съжаление към по-лошо, тъй като икономическите мерки не са особено адекватни, смята той. "Дори и в тези мерки има много малко неща, които реално да подпомогнат реалната икономика и фирмите, защото това е пряко свързано пък със заетостта. Но това, което много ме безпокои също, е намерението да се свие рязко фискалният резерв. Да Ви припомня, че в средата на миналата година бяхме оставили 8,2 млрд. лв. фискален резерв. Според актуализирания бюджет се планира той да бъде сведен до 4,5 млрд., което е минимумът, след като беше гласувано по закон, че минимумът трябва да бъде 6,3 млрд. Това вече е заплаха и за финансовата стабилност на страната като цяло и това ме безпокои, естествено. Фактически ще изядат парите, събрани от българските данъкоплатци и натрупани от предишното правителство, и после ще опрат отново до споразумение с МВФ, което винаги води до непопулярни, тежки мерки, а в крайна сметка може да се стигне отново до вдигане и на ДДС. Тази идея, която правителството вече беше лансирало, засега е отложило. Така че има много сериозни безпокойства във връзка с икономическата ситуация и затова смятам, че поведението на правителството и тези бодрячески сигнали точно отговарят на тази формула на оркестъра на "Титаник", който свири весела музика, за да могат хората от трета класа да потъват в добро настроение. Защото винаги при криза най-голямата тежест за съжаление пада върху по-бедните и правителството не прави нищо, за да помогне именно на най-социално слабите", посочи лидерът на БСП. Според него самото мнозинство трябва да гласува против актуализацията на бюджета, защото само преди няколко месеца е било заявено, че това е безалтернативен бюджет.

Мисля, че по принцип общините са доста онеправдани, каза още той. "Ние предложихме няколко мерки, които да подпомогнат общините в тази трудна ситуация. Една от тях е част от данъците, които се плащат, да се разпределят към общините, защото собствените приходи на местната власт рязко са намалели. Другата е засилването на фонд ФЛАГ и ускоряването на работата с евросредствата. А има точно обратен процес и Европейската комисия в последното си писмо каза точно това - че в България има забавяне. За 9 месеца контрактуването  увеличено с 1%, а според Европейския парламент България от есента на миналата година е паднала в ранглистата на темпа на усвояване на средствата от ЕС от 14-то на 26-то място. И същевременно всички общини са подложени на огромен натиск, особено общините с кметове от левицата, на десетки проверки, които, естествено, отнемат цялата енергия, за да се обясняват нещата на проверяващите и никой вече не иска особено и да работи с еврофондове, защото има стрес, защото има страх и той се налага системно. И никой не си прави илюзии, че от есента се планират и масово обвинения, задържания на кметове, което е част от предизборната кампания на ГЕРБ, които използват властта, особено МВР, за своите политически цели, за да печелят местните избори ... Това важи впрочем и за бюджета. Всичко е подчинено на 2 цели - президентските избори и местните избори. Това правителство не управлява с хоризонт 4 години - да започнат някакви реформи в различни сектори, които да дадат резултат след известно време. Всичко се отлага, всичко се променя постоянно, ежедневно има различни противоречиви сигнали и това създава объркване във всички, в цялото общество и несигурност и страх отново за бъдещето", категоричен бе Станишев. Той потвърди, че се говори упорито за привличане на кметове към наказателна отговорност. "Вървят масово по десетки проверки в една община. Ако има недобросъвестни проверяващи, които имат указания конкретно: "Дайте резултат, трябва да има някой, който е обвинен", винаги ще се намери нещо. Един кмет подписва ежедневно десетки документи", посочи лидерът на БСП.

Станишев припомни случаят с министър Симеон Дянков, разгласил класифицирана информация за секретното споразумение, подписано от предишното правителство с БНБ. "Само че нещо не съм чул той да бъде разследван, въпреки че фактите са абсолютно налице. Той изнесе тази информация публично в парламента, стенограмата е заверена, после излъга, че е декласифицирал тази информация и в крайна сметка по наше искане тази информация, това споразумение пристигна в парламента в секретното деловодство. Казвам Ви фактите, пък Вие си правете изводите", добави той.

Когато средствата подменят целите, когато на всяка цена трябва да се постигне резултата, това вече е тревожно, смята още лидерът на БСП. "И това действително говори за използване на властта, в частност на МВР, на други институции, за политически цели ... и е тревожно, че се изгражда ... вече в Европа се формира такова мнение. След като такова авторитетно списание като "Иконъмист", което се чете от всички политически фактори, предупреждава за това, след като в много медии сравняват за съжаление нашия министър-председател с Уго Чавес, после няма защо да се чудим защо има с 20 пъти намаление на преките чуждестранни инвестиции в България за първото тримесечие по сравнение с 2009 г. Защото това означава фактически изтегляне на капитали от България, това означава по-висока безработица и по-ниски доходи за хората", посочи той. В крайна сметка хората гласуват за една партия, за да изпълнява своите предизборни обещания и ангажименти, смята Станишев. "Кажете ми един изпълнен досега за 10 месеца", завърши той.

Ще има ли според лидера на БСП и втора актуализация на бюджета, готов ли е той за повдигане на обвинение срещу него, превръща ли се България в полицейска държава и възможни ли са предсрочни парламентарни избори през тази година можете да чуете в звуковия файл с интервюто със Сергей Станишев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна