Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: "За адекватни пенсии са нужни реформи сега"

Снимка: БГНЕС

Ние извървяхме един много дълъг път със синдикатите, с работодателите, с консултативния съвет, заяви в предаването "Неделя 150" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. "На 4 юни е Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където ще бъдат обсъдени предложенията на правителството за пенсионна реформа. Имаме вече предложения на синдикатите и на някои от работодателските организации и аз смятам, че ще постигнем този консенсус, който е необходим за пенсионната реформа, а именно тя да стане устойчива и да се получват адекватни пенсии. В крайна сметка виждате, че в цяла Европа се прави това поради демографската криза и поради ситуацията, която е на пазарите на труда", каза Младенов. Според него ако искаме да имаме адекватни пенсии и ако искаме да мислим за следващите поколения, още отсега трябва да предприемем тези реформи. "Всички страни от Европа работят в момента по тези въпроси и действително Европейската комисия още през следващия месец ще излезе със съответните напътствия към страните-членки", посочи той.

Действително се получи една дискриминация преди 10-ина години, когато се правеше законът, смята министърът. "Тогава дадохме възможност на тези хора, които са родени след 1 януари 1960 г., задължително да внасят в частните пенсионни фондове в Универсалния пенсионен фонд и затова ние смятаме, че за всички трябва да отворим опцията и аз го споделих това на синдикалните форуми и те го подкрепят - да се дадат данъчни преференции за работодателите, за да могат те да осигуряват своите работници и служители за втора пенсия в частните пенсионни фондове. Аз мисля, че това е много важно, за да може хората да имат доход от пенсия не само от Нацоиналния осигурителен институт, а и като допълнителен приход от частните пенсионни фондове според прихода, който те са имали в системите, както и работодателите колко са им внасяли през годините", добави той.

Младенов не потвърди дали правителството вече е решило да вдигне стажа за пенсиониране с 3 години. "Вижте, не е само стажът, те са комплекс от мерки. На първо място искам да кажа, че ние трябва да се стремим към увеличаване на доходите на хората, за да можем да имаме и по-високи доходи от пенсии. На второ място - трябва да се увеличи обхватът на осигурените лица, на трето място - да се засили контролната дейност, на четвърто място това, което предлагаме, е да се премахнат част от системите за ранно пенсиониране, на пето място - да се въведе един по-строг контрол върху отпускането на инвалидните пенсии и на шесто място ... това е по-дълго да имат възможност да работят хората на пазара на труда. Това е свързано и с Лисабонската стратегия за активно стареене на първо място, на второ място ... когато хората знаят, че осигурителният стаж е този, който е важен при определяне на пенсията им след време, тогава те няма да работят в сивата икономика. Тогава те няма да бъдат примамвани от работодателите, а и самите те да казват сега: "Сега ще получа това, което мога, а след време, когато дойде време за пенсия, ще мисля". Така че удължаването на осигурителния стаж има един чисто икономически и социален ефект, който може да бъде постигнат", смята той. Министър Младенов се съгласи, че реформите в пенсионната област ще продължат. "Ние ще обсъдем със синдикатите и с работодателите в НСТС  още следващата седмица, след това ще има големи дискусии и кръгли маси в цялата страна и най-късно в края на юли тези промени ще бъдат приети от Министерски съвет и в началото на септември ще бъдат обсъждани в парламенат", добави той.

Безработицата е един от най-големите бичове в обществото, особено при икономическа криза, не само в България, а и за цяла Европа, смята министърът. "И тъй като много се спекулира по отношение на безработицата, аз искам да кажа няколко думи. Нивото на безработица в България започна леко да се увеличава още от декември месец 2008 г. В разстояние на 15 месеца нейният пик достигна 10,26% през месец февруари тази година. От месец февруари до ден днешен нивото на безработица се задържа на едно ниво и дори има лек спад. В момента към 28 май нивото на безработица в България е 9,62% или 356 517. Тази тенденция от 3 месеца - март, април и май, която показва задържане на нивото на безработица и лек спад, ще продължи и през следващите 3 месеца. Това са нашите анализи от Агенцията по заетостта. Това не бива да успокоява никой, естествено, защото това е едно явление, което, за да стане трайно, трябва да видим съживяване в бизнеса, трябва да видим нови инвестиции, трябва да видим реално усвояване по еврофондовете. И аз се надявам, че това ще стане още от края на лятото - началото на есента, защото това е много важно", каза още той. Според него мерки като обучение, квалификация, преквалификация, субсидирана заетост - са важни, но не могат да компенсират изцяло икономическите процеси. "И затова аз много се надявам, че оперативните програми, кметовете като бенефициенти за това, за което кандидатстват по "Околна среда", по "Регионално развитие", "Транспорт", "Инфраструктура", "Социална инфраструктура", "Селските райони", включително и оперативната програма "Човешки ресурси", както и "Конкурентноспособност" постепенно ще започнат да дават резултати. А пък и очаквам с тези ниски нива на данъците и осигуровките, които имаме в България, и икономическата активност на инвестициите да стане по-голяма", посочи Младенов.

Според него има симптоми за това, че кризата отминава, но особено важна е икономическата активност оттук нататък, средата за бизнес и реформите. "Но аз искам да кажа, че реформа не се прави днес и утре тя е факт. Реформите се обмислят много внимателно и се правят, за да може в крайна сметка ... тези реформи да донесат по-добри финанси за бюджета от една страна, но и от друга страна да подобрят съответните състояния на отделните съсловия", смята той. Това, което в момента се наблюдава на пазара на труда  през последните 3 месеца и това, което се очертава през следващите 3 месеца, е една добра предпоставка да се активират всички усилия, за да може и през есента, и през зимата този процес да продължи, завърши министърът.

Има ли съгласие между правителството и синдикатите пенсиите да достигнат 65% от работната заплата, както и за защита на служители, на които остават до 3 години до пенсия, от съкращения, колко са работещите и пенсионерите в момента и каква е дългосрочната тенденция у нас и в Европа, какви мерки предприема правителството във връзка с намаляване нивото на безработицата, ще се вдигат ли осигуровките и нужна ли е нова стратегия в това отношение, и как работи правителството със синдикатите и работодателите можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Тотю Младенов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени