Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турско-израелските отношения могат да навлязат в непоправима фаза

След кървавия инцидент с хуманитарната флотилия в международни води в Анкара се свика извънреден кризисен щаб, начело с вицепремиера Бюлент Арънч, тъй като Реджеп Ердоган още не се е върнал от визитата си в Чили в рамките на обиколката му в Латинска Америка. Премиерът отмени цялата си програма, с изключение на срещата си с чилийския президент и до часове се очаква завръщането му в Турция.

Турското външно министерство направи много остро писмено изявление за израелската военна операция, най-много жертви от която са турци, но не се знае кои точно. На кораба освен правозащитници се намират и турски депутати, жени, деца, възрастни хора.

Сред противоречивите данни от Тел Авив за жертвите се съобщава за18 – от страна на официалните власти, и 10 загинали - от страна на военните. А според "Ал Джазира" 9 турски граждани на борда на най-големия кораб от конвоя "Мави Мармара" са станали жертва на обстрела. Над 30 души са пострадали сериозно по време на острите стълкновения на борда тази сутрин към 5 часа, за които всички турски канали излъчват шокиращи кадри, изпратени по сателита. За да обсъди ситуацията се свика и заседание на Министерския съвет на кабинета "Ердоган" в Анкара.

"Турско-израелските отношения могат да навлязат в непоправима фаза на своето развитие след тази операция, която е в противоречие с установените човешки и правни норми" – се казва в изявлението на Външно с твърде остър тон. Спешно беше привикан посланикът на Израел Габи Леви, от който се изисква страната му да предостави подробен доклад за случващото се, да се предадат всички ранени и задържани турски граждани обратно на Турция и освободи акостиралият принудително турски кораб.

Същевременно турският посланик в Тел Авив Огуз Челиккол веднага е поискал разследване на кървавия инцидент. А в телефонна връзка на живо за турския новинарски канал НТВ говорителят на израелската армия Барак Рац отказа да съобщи мястото за локализация на "Мави мармама", къде е акостирал, същевременно каза, че не знае кой висш израелски военен точно е дал заповедта за стрелба срещу цивилните.

Знае се, че десетки ранени хора са били откарани от израелските войници в болниците в пристанищния град Аждот. Но тъй като има информационно затъмнение, заради прекъснатите сателитни връзки с всички кораби от конвоя след операцията, нито една от световните агенции не разполага с напълно достоверна информация, какво точно се случва на място и за точния брой на жертвите и ранените в 5-те кораба.

Знае се, че най-масираната атака е била срещу кораба, плаващ под турски флаг, където са оказали и най-голямата съпротива срещу арестите от израелска страна. Няма яснота по въпроса къде се задържат и журналистите, сред които и репортерът на БТВ – Светослав Иванов и операторът Валентин Николов.

Продължават масовите протести на турски граждани по улиците на големите турски градове, но най-голямото множество от демонстранти се събра пред Външно и израелското посолство в Анкара и консулството в Истанбул.
По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени