Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: "Ще имаме наши предложения за актуализацията на бюджета"

Снимка: БГНЕС

Поредният конфликт между президенството и правителството потвърждават нашето становище, че кабинетът на търпи критика. Това каза в предаването "12+3" Корнелия Нинова, говорител на БСП. " Това, че президентът отправя такава критика към тяхната икономическа и финансова политика е правилно, защото много грешат в тази област, но те нямат търпимост към различно говорене. От там идват и постоянните конфликти", каза Нинова.

Според говорителя на БСП червената партия е сериозна опозиция, особено в парламента: " Сега сериозно се готвим по темата за актуализация на бюджета с наши предложения." По повод твърдението, че част от икономическите проблеми са започнали още по време на управлението на Сергей Станишев, Нинова каза, че според нея антикризисният план "Станишев" е дал резултат. Сред постиженията Нинова посочи финансирането на Банката за развитие, заплащането на половин работен ден от държавата. Според говорителя на БСП негативни тенденции е имало, но те са се дължали на началото на кризата.

Нинова допълни, че в актуализацията на бюджета се вижда тревожна тенденция - драстично намаляване на приходната и увеличаване на разходната част: "Само от ДДС приходите се намаляват с 940 млн. лв. и от акциз със 680 млн.лв. Това показва, че икономиката не работи. Не се събира ДДС, защото миналата година Симеон Дянков спря плащанията към бизнеса. Не се събира акциз, защото миналата година правителството драстично увеличи размера на акциза, с което се увеличи сивият сектор и контрабандата.", коментира Корнелия Нинова.

Какви са мерките, които ще предложат от БСП, какво мислят от червената партия за евентуално споразумение за заем от Международния Валутен Фонд /МВФ/ и дали Нинова "дава рамо" на вътрешния министър Цветан Цветанов, както твърди Татяна Дончева, можете да чуете в интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна