Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва конференцията "Европейски съюз - Западни Балкани"

Снимка: Архив

Започналата днес в столицата на Босна и Херцеговина Сараево регионална конференция на ниво министри на външните работи "Европейски съюз - Западни Балкани" разкрива сериозните амбиции на ЕС, САЩ, Турция и Русия да поставят началото на решаването на проблемите на Западните Балкани, предаде специалният пратеник на БНР Николай Кръстев. През последните няколко месеца случващото се в Босна и Херцеговина отново върна бившата югославска република във фокуса на европейската дипломация, но и на американската външна политика, а напрягането на отношенията между трите общности - мюсюлманите, сърбите и хърватите - показва колко крехък може да бъде мирът в Босна и Херцеговина, припомни той.

Приносът на българската външна политика за решаването на проблемите в страните от Западните Балкани е доста сериозен, като започнем от участието ни в мисията в Босна, в Косово, в Албания, в това да може да интерпретираме правилно и да обясняваме на нашите приятели в ЕС процесите, които се случват тук, заяви министърът на външните работи Николай Младенов. "Това, което на мен ми се иска, е вече да започнем да го правим по-целенасочено като държава-членка на ЕС, защото Европа има нужда от референти, които да помагат на ЕС да разбира какво реално се случва тук", каза Младенов.

Срещата в Сараево ще бъде запомнена с това, че за първи път на една маса ще седнат министрите на външните работи на Сърбия и Косово Вук Йеремич и Скендер Хисени. Досега от Белград винаги са се съпротивлявали и отказвали да присъстват на фируми, където Косово е представено като независима държава. 

Какво очакват Хърватия и Черна гора от форума в Сараево, как испанското председателство на ЕС разреши проблема с едновременното присъствие на една маса на представители на Сърбия и Косово и стабилни ли са Балканите днес според президента на Косово Фатмир Сейдиу можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Николай Кръстев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна