Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карл Билд: Окуражен съм от това, което виждам на Балканите

Снимка: EPA\\BGNES

През тази седмица Сарево бе домакин на срещата "ЕС- Западни Балкани". Форумът приключи с приемането декларация, в която ЕС потвърждава европейската перспектива на региона. "Регионът е главен приоритет на външната политика на ЕС." Това каза след форума европейският комисар по разширяването Щефан Фюле. В срещата участваха и министрите на външните работи на страните от региона, високопоставени представители на ЕС и страните-членки на съюза, както и представители на САЩ, Русия и Турция. Един от участниците в срещата беше и министърът на външните работи Карл Билд. С него разговаря кореспондента на БНР Николай Кръстев.

Интервюто може да чуете и в звуковия файл.

Каква е оценката ви за политическата картина на Балканите г-н Билд?

 

Аз съм окуражен от онова което виждам тук на срещата в Сараево и от промяната в регионалните отношения на Балканите и по специално от поведението на Сърбия, което дава възможност да се мисли че конференцията в босненската столица ще изпълни своите предварителни очаквания.

Преди дни бяхме свидетели на посещението на хърватският президент Иво Йосипович в босненската Република Сръбска, които направи много важен жест на помирение в региона и спомогна за създаването на позитивна атмосфера в региона.

За това съм окуражен от онова което виждам на Балканите и смятам, че процеса на евроинтеграция трябва да бъде продължен, но разбира се той трябва да отговоря обаче на постигнатото от всяка една от държавите в региона.

Босна и Херцеговина е проблематичното дете  в семейството, но се надявам че след парламентарните избори през Октомври нещата ще се подобрят.

 

Когато говорим за ситуацията в Босна и Херцеговина как оценявате бавният ход на политическите реформи в бившата югославска република?

Аз мисля че последните две години бяха изгубени за политическите реформи в Босна. Погледнато в момента иначе това повлия доста негативно на цялостната политическа ситуация в страната и региона. Затова със сараевския процес трябва да поставим край на тези затруднения в Босна и дадем началото на един нов процес на политическата обстановка в страната след парламентарните избори през Октомври в Сараево.

 

„Сараевската конференция” ще подпомогне ли процеса на понататъшното стабилизиране на Западните Балкани?

Мисля, че трябва да бъдат продължени реформите, за да бъде запазена европейската переспектива на региона. И мисля, че това е главният смисъл на конференцията в Сараево. Брюксел  и неговите представители на форума трябва да продължат да представят европейската переспектива, защото това е много важен и чувствителен въпрос за всички в региона .

Какво е бъдещето на процеса на разширяване на ЕС  в Западните Балкани?

Бъдещето на Балканите е в ЕС и това ще стане рано или късно.

Но въпросът г-н Билд е кога това ще стане? Каква е прогнозата ви ?

Не знам, но се надявам че през следващите две години ще видим във всяка една държава от региона успешно развитие на евроинтеграционният и процес. Ще станем свидетели на съревнование между всяка една от държавите от региона в процеса на присъединяване към ЕС, в отварянето и затварянето на преговорните глави. Но, разбира се, най-важното е преговорните глави да бъдат и проведени до край във вътрешия живот на всяка една от държавите от Западните Балкани и да въведем европейските правила в реалността им.

А по отношение на въпроса за Косово - как възприемате политическите процеси, защото Сърбия не смята, например, че въпросът е решен до край. Как вие възприемате  подобен тип изявления идващи от Белград?

Що се отнася до статута на Косово, то нещата мисля, че са решени. Но още много дълго време ще бъде необходимо да се създаде функционираща политическа система в Косово. Икономиката на Косово е в доста лошо състояние и ще трябва властите в Прищина да влязат в контакт с МВФ, който изрази загрижената си позиция за случващото се в този сектор на Косово. Едва след като се подобри ситуацията в цялостен план можем да говорим за процесите по нататък.    

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна