Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на доказателства пречи на делата за смърт на деца в домове

Снимка: БГНЕС

Зам.-главният прокурор Галина Тонева каза за "Хоризонт", че ще е трудно да има осъдени за всеки случай на смърт в детските домове през изминалите 20 години заради липса на доказателства. Миналата година Българския хелзинкски комитет и прокуратурата започнаха съвместно разследване, след като стана ясно, че над 200 деца са загубили живота си в различни домове. Към средата на юли ще има обобщена и анализирана информация, добави Галина Тонева.

За съжаление са малко тези дела, по които има привлечени обвиняеми. Те са четири за страната. Големият проблем, който действително срещаме по тези дела, е фактът, че става въпрос за деяния, които са извършени много назад във времето и за които нито прокуратурата, нито друг надлежен орган, който е могъл да инициира разследване, не е бил сезиран. Всички тези дела продължават да бъдат висящи. Има разследване срещу един директор, който е направил опит да осуети наказателно преследване за свой подчинен, обясни Галина Тонева.

На 1 юни Българския хелзинкски комитет обяви началото на кампанията си за достъп на медиите и обществеността до домовете с цел граждански контрол на случващото се в тях.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна