Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписано бе политическото споразумение за газопровода "Набуко"

Снимка: БГНЕС

Политическото споразумение за газопровода "Набуко" бе подписано официално в турския град Кайзери от министрите на енергетиката на петте транзитни страни - Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия и представители на газовите компании от международния консорциум. С това приключи подготовката на законодателната рамка на енергийния проект.

Споразуменията за подкрепа на проекта са двустранни договори между компаниите от „Набуко” и правителствата на всяка от транзитните държави. Основни елементи на Споразуменията за подкрепа са установяването на благоприятен регулаторен транзитен режим по законодателството на ЕС и Турция, защита на „Набуко” от потенциално дискриминационно законодателство, както и законова и административна подкрепа за по-нататъшното осъществяване на проекта.

Газопроводът с дължина 3 300 км. ще свързва находищата на природен газ в Каспийския регион и Близкия изток с Централна и Западна Европа. В консорциума участват 6 газови компании – на 5-те транзитни страни - "Булгаргаз", BOTAŞ (Турция), MOL (Унгания ), "Трансгаз" (Румъния), OMV (Австрия) плюс германската RWE. Подготовката на проекта започна през 2002 година, като се планираше строителството да започне през тази година, но бе отложено за 2013 г.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени