Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма причини "Набуко" да поскъпне

Изпълнителният директор на международния консорциум за проекта "Набуко" Райнхард Мичек заяви, че няма причини за оскъпяването на газопровода, която се изчислява на близо 8 млрд евро. Той подчерта, че всички споразумения по проекта за газопровода ще бъдат изпълнени през втората половина на тази година и не се очакват отлагания. Акционерите, обаче, не отричат изместването на пусковия срок с 2 години за 2017 г. Мичек определи като спекулативни новините за двойното оскъпяване на проекта и финансовите затруднения.

"Набуко” се ползва с подкрепата на ЕС и САЩ като приоритетен енергиен проект, също и на Европейската банка за инвестиции и Европейската банка за възстановяване и развитие, припомни Мичек.

В своето слово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който подписа споразумението за подкрепа на проекта от българска страна, заяви, че "Набуко" ще се реализира, защото е изключително важен за всички страни, които участват в него. Трайков обясни, че забавянето се дължи на "сложното балансиране между интересите на инвеститорите и страните-доставчици".

Подписаните споразумения ще гарантират, че при при смяна на закона или властта в някоя от страните в бъдеще, ангажиментът и на петте страни остава дългосрочен.

Трайчо Трайков обсъди интерконекторната газова връзка между България и Турция с колегата си Танер Йълдъз и други въпроси от общ интерес. „Членството на Турция в ЕС не може да бъде отблъсквано по политически съображения”, подчерта домакинът на срещата.

Турция и Азърбайджан са много близо до подписването на споразумение за продажба и транзитиране на каспийски газ от азерското находище „Шах Дениз 2”, по думите на енергийния доайен Ричард Морнингстар, отговарящ за евразийската енергийна политика на Държавния департамент.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени