Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Шекерджиев: Трябва да бъдат променени правилата, по които работи ВСС

Снимка: БГНЕС

Няма Висш съдебен съвет, който да е бил изцяло одобряван от магистратите. Този ВСС с нищо не се различава от предходните. Винаги е имало недоволни. Евентуална промяна на ВСС – промяна на хората или разпускане, не е точното решение. По скоро би трябвало да бъдат променени правилата, по които той работи. Ако имаме проблем, според мен той е структурен. Това коментира в предаването „Преди всички” Красимир Шекерджиев – съдия от Софийския апелативен съд. Според него трябва да има законодателни промени. Трябва да се направят няколко неща, които вече се казват няколко пъти – например гласуването да бъде явно. Това не може да стане от страна на ВСС, това е законодателна промяна. Може би трябва да се обмисли и въпросът дали е редно съдии да избират прокурори и обратното, коментира Шекерджиев.
Магистратите трябва да имаме становище, да имаме концепция и да предложим модел. За мен същественото в момента е ние да се обединим около една концепция за това как искаме да изглежда ВСС и системата като цяло, подчерта съдията.

Подаването на последните две оставки отбеляза връхният момент в развитието на една криза, която поне през последните 2 години трайно се задълбочаваше. Напълно съм съгласна, че проблемът е в начина, по който е структуриран ВСС като орган. Това коментира Иванка Иванова – ръководител на правната програма на Институт „Отворено общество”. По думите й последните няколко ключови назначения в системата са били направени под видим политически натиск.
Иванова бе категорична, че съдия Захарова и съдия Костова са професионалисти с големи морални качества, почтеност и безкрайно търпение. За мен техният акт е изключително морален акт на хора, които са направили всичко възможно, но заради рамката, в която са сложени да действат във ВСС, си дават ясна сметка, че не могат да постигнат целите, които им е дала Конституцията, изказа мнение Иванова.

Припомняме, че вчера Капка Костова и Галина Захарова обявиха, че напускат ВСС. Един от мотивите за оттеглянето им е несъгласие с кадровата политика на ВСС.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна