Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Изявлението как ГЕРБ не се нуждае от президентството е като приказката за лисицата и гроздето

Особеността на момента е в това, че традиционните политически сили имат тавани, които правят рисково участието им в изборите, твърди Татяна Дончева.
Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на Меглена Кунева, както и тази на всеки друг, трябва да се гледа в един общ контекст - какво се случва на президентските избори и затова в пакет трябва да се проследят кандидатирането на Кунева, изявлението на Бойко Борисов за позицията на ГЕРБ, това което се случва в Синята коалиция, в БСП и ДПС и всички фактори, които ще определят президентското състезание. Мисля, че фокусирането само върху един фрагмент ще ни даде погрешна представа. Освен това твърдението, че някой представлява гражданите още не е достатъчно, за да прецените дали зад гърба му стоят граждани или стоят определени среди. Мисля, че се очертава нещо любопитно в тези президентски избори, не за първи път от началото на демокрацията. Това заяви за "От петък до петък" Татяна Дончева, председател на гражданското "Движение 21". Тя посочи примери от предишни президентски избори, при които са се получавали необичайни ситуации с необичайни резултати.

Президентската институция винаги е била особена институция, хем мажоритарно избрана, хем не с пълен пакет правомощия, но достатъчно влиятелна. Изявлението на Бойко Борисов как ГЕРБ не се нуждае от президентството е като приказката за лисицата, която като не стигнала гроздето, казала, че е кисело, коментира Дончева. Според нея изявленията на Бойко Борисов, че ГЕРБ няма нужда от президентския пост трябва да се тълкуват като публично лансиране на тезата, за да се провери реакцията.

В БСП също има влиятелни среди, които биха могли да диктуват определени решения и върху ръководството, за които Бойко Борисов е наше момче, Меглена Кунева е наша снаха. А пък, както е показало близкото минало, и Петър Стоянов би ни устроил. Така че аз смятам, че това са хората, които в момента смятат, че имат контрол върху ситуацията, и те биха играли на конно надбягване, като и трите коня са техни", смята събеседничката на "От петък до петък".

Между другото Меглена Кунева не пречи на ГЕРБ. И да заеме президентския пост, тя не пречи на ГЕРБ. Тя по никакъв начин няма да бъде фигура, която да се противопостави на определени неща и да им даде категоричен отпор, заяви Дончева.

Тя коментира няколко варианта за предстоящата битка за "Дондуков"2, които в момента не се коментират широко, включително и този, че експрезидентът и бивш лидер на СДС Петър Стоянов също се бори за подкрепата на ГЕРБ. Пускането по пистата на Петър Стоянов, който до момента е встрани от вниманието, определено е вариант за ГЕРБ. Според Дончева няма нищо случайно в създаването на фондацията на Петър Стоянов в момента и промотирането й във Виена. Татяна Дончева припомни, че братът на Петър Стоянов е евродепутат на ГЕРБ. "Мисля, че е известно на познавачите, че Петър Стоянов също се бори за подкрепата на ГЕРБ. Тя може да бъде явна и скрита - той може да бъде кандидатиран от ГЕРБ официално, както и да бъде независим кандидат, но за него да се залепи партийната подкрепа на ГЕРБ", добави Дончева.

Особеността на сегашния момент е в това, че традиционните политически сили имат тавани, които правят рисково участието им в изборите, смята Татяна Дончева. По думите й, изказванията на Бойко Борисов трябва да се разглеждат като публично лансиране на тезата, за да се провери реакцията. Има влиятелни среди около него, които биха тествали един такъв подход, каза още Дончева.

Според Дончева българските граждани мразят да разсъждават върху сложни пъзели. Те искат "спасители" и това дава възможност в продължение на поне 15 години, на една група хора да паразитират успешно върху невежеството на хората. Ако някои неща станат ясни на повече хора и ако ги накарат да се активизират, вместо да заемат безразлична позиция, в това няма да има нищо лошо, обобщи Татяна Дончева.

Според нея истинската драма на българския преход е, че никога политическата система на държавата не е била оставена на естествения подбор, политиката много отдавна не е борба на идеи, на каузи и на визия, а е лобиране и абсолютен контрол върху ключовите позиции, съзнателно подбиране на зависими хора, защото с хора, които имат отвързани ръце, кукловодите не могат да се справят.

Още от коментара на Татяна Дончева, председател на "Движение 21" за политическата действителност в България, за кандидатурите за президентските избори и за мястото и ролята на избирателите можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Катя Лещанска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна