Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седми път се организират Празниците на изкуствата в памет на Георги Парцалев

С поднасянето на венец пред барелефа на големия български актьор Георги Парцалев, в родния му град Левски официално ще бъдат открити Празниците на изкуствата в негова памет. Те се организират за седми път, винаги около рождената дата на Парцалев - 16 юни, и събират артисти, творци и изпълнители от цялата страна.

Организаторите - община Левски и народното читалище "Георги Парцалев" в рамките на една седмица ще предложат на жителите и гостите на града различни театрални постановки, опера, филми с участието на Парцалев и изложба. Празниците са централното културно събитие за общината, казва кметът Георги Караджов.

"Много бяхме доволни през 2005 г., когато най-после започнахме да ги правим, защото Парцалев си отиде през '89 г. и от мига, в който си отиде, във всички левчанлии имаше желанието да се организира в родния му град някакво събитие, така че всяка година да си спомняме за изкуството му и за него като човек.", каза Караджов.

Празниците тази година ще бъдат особено богати, защото съвпадат с общинския преглед на художествената самодейност, в който ще се представят всички колективи от читалището в общината.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна