Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цони Цонев: ВСС не знаеше, че Янева е водила делото „Софийски имоти”

Снимка: БГНЕС

Преди обсъжданията на кандидатурата на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд ВСС не е знаел, че точно Янева е водила делото "Софийски имоти". Това заяви в предаването „Неделя 150” Цони Цонев - председател на комисията по антикорупция и професионална етика към Висшия съдебен съвет.

Ако бяхме получили подобна информация, нямаше да има избор. Ние не веднъж сме прекратявали процедурата по избор на административен ръководител, дори и ако в деня на избора се получи сигнал за някакво нарушение. Ако имахме този сигнал, щяхме да извършим проверка – ако беше възможно, това щеше да стане преди самия избор, ако не – щяхме да отложим избора. При положение, че нямахме такава информация, а тя излиза след избора, не мога да разбера къде е упрекът към етичната комисия и лично към мен, коментира Цони Цонев. Той подчерта, че Инспекторатът към ВСС е поел ангажимент да извърши проверка по делото „Софийски имоти” дали има допуснати нарушения на закона от съдия Янева, дали има конфликт и на интереси и т.н.

 Нели Куцкова от Съюза на съдиите изказа мнение, че обективните критерии при избор на председател на СГС са показвали предимство за съдия Величка Цанова. Проблемът не е в конкретния съвет и конкретния избор. Мисля, че в случая в прекалено силни краски се показаха недостатъците на структурата на ВСС. Това би трябвало да стане отправна точка на една широка обществена дискусия, която да доведе до законодателни промени за това как ще се формира този орган, който ще управлява съдебната власт, по какъв начин и с какви критерии ще се избират хората, които са там.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна