Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетгодишна абсолютна давност на задълженията, предлагат от ГЕРБ

Въвеждането на 10-годишна абсолютна давност в Закона за задълженията и договорите ще помогне гражданите да се освобождават от задълженията, а не да плащат и техните наследници, твърди депутатът Емил Радев.
Снимка: poligraff.net

"Предложението за промени в Закона за задълженията и договорите предвижда въвеждането на една абсолютна 10-годишна давност. 10-годишната давност затова е абсолютна, защото независимо колко пъти е била прекъсвана в течение на годините, когато изтекат 10 години от възникване на задължението, на практика, оттам нататък задължението се погасява и гражданинът след 10 години няма да дължи въобще, независимо дали кредиторът е завеждал дела, дали води в момента изпълнителни дела." Това поясни за "Хоризонт" депутатът от ГЕРБ Емил Радев, вносител на поправките в закона.

Радев посочи, че ако кредиторът не предприеме действия 5 години, тогава ще си действа късата 5-годишна давност, но ако той е завел изпълнителни дела, няма да може да държи гражданина в положение на растяща задлъжнялост, поради лихвите. Според Радев, промените ще помогнат на всички граждани, които в момента имат задължения към банки, топлофикации, енергоразпределителни дружества, частни кредитори и са изпаднали в такава ситуация, че наистина не могат да платят своите задължения.

Емил Радев обясни, че при сегашната 5-годишна давност с всеки един акт на кредитора на практика се прекъсва. Например, със завеждането на съдебно дело, с въвеждането на изпълнително дело, тази давност се прекратява и започва да тече нова 5-годишна давност. Затова има случаи на 15 години висящи изпълнителни дела.

"Това е една общоевропейска практика, която по никакъв начин няма да навреди на гражданите, напротив , ще им помогне да се освобождават от този тип задължения, а не да плащат и техните наследници. Такава абсолютна 10-годишна давност има при публичните задължения - данъци и такси и след 10 години държавата ги опрощава. Това не се отнася, обаче, за частните задължения на гражданите, затова с промените се цели да се въведе абсолютна давност и за частните задължения на гражданите", коментира Емил Радев.

С промените в закона ще се въведе регламент както по отношение на давността, така и по отношение на самото изпълнително производство, добави Радев. Той уточни, че ще бъде създаден публичен регистър, където съдебните изпълнители ще качват всички публични продажби, така че да се достигне до максимална информираност на потенциалните купувачи и до истинската пазарна цена на имотите.

Още за предлаганите промени в Закона за задълженията и договорите, предвиждащи въвеждането на абсолютна 10-годишна давност на частните задължения, ще облекчат ли те издължаването на гражданите или ще създадат по-големи трудности и проблеми, можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Людмила Железова с депутата от ГЕРБ Емил Радев.

/О.Ив./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна