Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коларова: Надявам се сините да излязат по-силни от предварителните избори

Снимка: БГНЕС
Хора, които твърдят, че принадлежат към дясното, би трябвало да си спестяват злобни реплики или откровено да кажат, че работят за някоя друга партийна централа. Не бих казала лоша дума за забележката на Мартин Димитров или на Иван Костов, но определено мисля, абсолютно неуместна е забележката на Петър Стоянов, с която той започна изборния ден. Това коментира в предаването „Преди всички” политологът Румяна Коларова по отношение на проведените предварителни избори в Синята коалиция, на които беше избран Румен Христов /СДС/ за кандидат-президент и Прошко Прошков – за кандидат за кмет на София. Тя се надява Синята коалиция да излезе по-силна от тези избори.
Резултатите от предварителните избори на Синята коалиция отговарят на първоначалната договореност за номинация на кандидатите. Първоначално имаше договореност между двете партийни централи, че ДСБ ще излъчи кандидата за кмет на столицата, а СДС – кандидата за президент. Резултатите потвърждават още едно нещо, което е правило – че много по-важна е партийната структура от личните качества на кандидата, коментира още политологът.

На въпрос защо Прошко Прошков успя да спечели предварителния вот за кандидат за кмет на София, Коларова обясни: Обяснението е, че в страната структурите на СДС доминират. Но има и нещо друго, което в случая е много важно и аз не знам как двете партии ще минат през това изпитание – да се приеме резултатът позитивно, това да не генерира сред симпатизантите на СДС в София и сред симпатизантите на ДСБ в цялата страна негативна нагласа. Тук ще бъде големият въпрос – кое ще мотивира хората, изпитали огорчението. Това в никакъв случай не бива да го спестяваме – че има огорчение сред загубилите.

По думите на Румяна Коларова пред Синята коалиция стоят две много важни неща. Първото е на изборите Синята коалиция да се заяви като трета сила след ГЕРБ и БСП. Второто важно нещо е по места Синята коалиция да затвърди и разшири присъствието си в местната власт.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени