Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Усвояваме европарите по-бързо от всякога, но това не е достатъчно

Снимка: БГНЕС
България усвоява европейските пари по-бързо от когато и да било, но това далеч не е достатъчно. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в предаването „Неделя 150”. В момента Държавен фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието са ми представили график за обработката на старите проекти и специален план за ускоряване на плащанията, с оглед на това да не бъдат загубени никакви пари, каза министърът, но добави, че всичко зависи от ресорните звена. Той е категоричен, че не съществува риск България да не получи средства за следващия програмен период на ЕС. В момента плащанията са 13%, което е около 2 млрд. лв. Трябва да приключим годината с не по-малко от 3 млрд. разплатени средства, което означава 20%, и не по-малко от 64-65% договорени, каза още Томислав Дончев.

Според министъра подаването на документи за европроекти по интернет ще промени системата. Той добави, че това е част от усилията да се направи пътят до европейските пари по-къс, по-ясен и по-лесен. До няколко месеца Оперативна програма „Конкурентоспособност” също трябва да е приела електронното подаване на документи, защото този механизъм има голямо значение при програмите, засягащи по-голям кръг хора, подчерта Дончев.

Поводът за поредните промени в Закона за обществени поръчки не беше „размахването на пръст от Брюксел”, а по-скоро усилията бяха свързани с това законът да е по-работещ и да отговаря на нашите нужди и изисквания, коментира Томислав Дончев и добави, че е много важно бизнесът да се научи сам да дисциплинира себе си – това е по-добре от държавната регулация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна