Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискаха видеонаблюдение на паметника на Съветската армия

Да бъде монтирано видеонаблюдение на паметника на Съветската армия в столицата поискаха от сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски” и фондация "Героите на България". Очаква се да бъде приета и специална декларация към столичната община паметникът, който беше оцветен, незабавно да бъде изчистен.

Председателят на фондация "Героите на България" Любомир Коларов определи творческата фантазия към паметника на Съветската армия като престъпление и безумие.

Няма в света народ, който да не се прекланя пред мъртвите, пред героизма, пред подвига на хората. И особено пък тези, пред които, дето се казва, цялото човечество скланя глава и на мене ми е отвратително, че точно ние, българите, които сме освободени именно от руснаците, трябва да отчитаме такъв грозен факт, с оскверняването на този паметник. Не споря за неговите естетически достойнства, макар че това е един приятен и нормален паметник на един героизъм.
Любомир Коларов припомни, че през 1993 година президентите Жельо Желев и Борис Елцин са подписали споразумение, с което България се задължава да опазва паметниците на наша територия, свързани с освобождението от турско робство и Великата отечествена война. Отзивите в руските медии за вандалската проява ще са твърде негативни, бе коментарът на Коларов:

Ако те разберат, че паметникът на Съветската армия, такива паметници има по цяла Европа, в случая и в страни, които нито са славянски, нито са в добросъседски отношения с Русия, но ги пазят, наблюдават ги. Такива паметници съм виждал във Виена, в Германия, в Берлин, в Будапеща - всички те са запазени и на мен ми се струва, че това ще нанесе един много лош удар, ще има едно много неприятно усещане у руснаците.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени