Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семов: Властта разбира агонията си и ще хвърли всички сили, за да закрепи положението

Снимка: БГНЕС

От нас не очаквайте скандали, от нас очаквайте убедителни аргументи и каузи. Както голямата кауза е да се създаде нов тип държавност чрез нова Конституция, така моята лична кауза е образованието да бъде обявено за стратегически национален приоритет, от който зависи решаването на всички големи проблеми. Това заяви в предаването „Преди всички” кандидатът за президент от РЗС Атанас Семов. Според него днешното правителство е безпомощно и дърпа България назад. За едно успешно развитие на държавата е нужно не просто да сменим един пропаднал или фалшив месия с друг, а да сменим модела на държавността, смята той. Семов коментира още: Ако България наистина смята, че една театрална показност на един доста объркан министър на вътрешните работи може да формулира дневния ред на държавата, то тогава наистина си заслужаваме и управниците, и дереджето. Ако разбираме, че имаме големи проблеми и че имаме определени начини, доста малко на брой инструменти за разрешаването на тези проблеми, то тогава можем относително бързо да наваксаме изоставането си и станем една прилична европейска държава, каквато днес не сме.

Според кандидат-президента в следващите дни ще се прави опит за неглижиране на кандидатурата и програмата на РЗС за изборите. В момента, в който стане ясно, че това е невъзможно, ще започне много силна офанзива за оплюване. Когато стане ясно, че и това не върши работа, социолозите изведнъж ще констатират, че някъде в началото на септември ние сме минали 10% и в края на септември сме основен кандидат за балотаж.
До момента Семов не вижда пряк съперник: Пряк наш съперник са партиите на статуквото. До момента партии на терена ние не сме видели, освен онази полупартия – „Атака”. Останалите са играчи, които или искат да си чуят името в ефира, или живеят с абстрактната представа, че можеш да си политически субект, без да представляваш политически обект – няма как да стане.
Атанас Семов очаква манипулации на изборите: На тези избори е най-важно за всичките 20 години да има силно чуждестранно присъствие, колкото и унизително да е за една 20-годишна демокрация, членуваща в ЕС. Мисля, че днешната власт разбира своята агония и ще хвърли всички сили, за да закрепи положението си на тези избори – няма да щади нито материални, нито други средства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна