Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г20 обмисля световно регулиране на земеделския сектор

Снимка: БГНЕС

Министрите на земеделието на страните от Г20 обсъждат в Париж план за световно регулиране на земеделския сектор. Франция, която е инициатор на срещата, води усилено преговори за постигане на прозрачност на земеделските пазари.

Страните от Г20 имат съгласие относно мерките за борба с нестабилността на цените, но разногласията им остават по темата за финансовото регулиране, съобщи изданието "Нувел обсерватьор", позовавайки се на източници от форума.

Събрани в Париж по инициатива на Франция като ротационен председател на групата, министрите на земеделието на 20-те водещи световни икономики обсъждат план за регулиране на земеделския сектор. Той набляга на инвестициите в световното земеделие, за да се постигне нужното на света увеличаване на продукцията, прозрачност на пазарите, засилване на международната координация, за да се предотвратяват хранителните кризи за в бъдеще.

Главните резерви на Великобритания са към френската идея финансовото регулиране да обхваща и крайната земеделска пордукция. Бразилия и Аржентина са скептични към контрола на цените, а Индия и Китай не са склонни да изнасят данните за земеделските си запаси.

Нерегулираният пазар не е пазар, а лотария в полза на най-циничните, заяви в сряда вечерта френският президент Никола Саркози, призовавайки 20-те страни да одобрят предложенията. Целият свят очаква нашите решения и действия, каза още той. 

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна