Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага след 2014 г. България да получава 10-15% повече пари от еврофондовете

Снимка: БГНЕС
България може да получи 10-15% повече пари от еврофондовете след 2014 г. Това съобщи в интервю за предаването „Преди всички” еврокомисар Кристалина Георгиева, след като снощи ЕК представи проекта си за следващата финансова рамка – от 2014 г. до 2020 г. България получава 10-15 % увеличаване спрямо това, което имаме днес. И ще бъде изключително важно в следващите 18 месеца, когато вървят преговорите по бюджета, ние да докажем своята готовност да усвояваме фондове, така че тези предварителни цифри, които са записани в предложението на Комисията, да се превърнат в реалност, коментира тяСпоред нея България получава такава ориентация в новия бюджет, защото в последно време сме показали, че е страната е способна съществено да ускори усвояването на тези пари. Тези резултати трябва да се запазят и да се увеличат, категорична е Георгиева.
Българският еврокомисар коментира и предложението на Комисията за по-бързо изравняване на земеделските субсидии в старите и новите страни-членки: Това, което очаквам за България, е много положително – около 70% ще се увеличат директните плащания за българските селскостопански производители. Това е справедливо. Ние ще видим преминаването към по-високи плащания, когато бъде утвърден новият бюджет.
В бъдеще можем да съхраним екологичните параметри на селското стопанство, т.е. да минем към екоземеделие, смята Кристалина Георгиева. По думите й това може да ни носи изгоди не само от гледна точка на по-високи цени на тези продукти, но и като по-големи приноси от европейския бюджет за земеделието.
Георгиева вижда България като един от потенциалните получатели на средства от новия фонд, който се създава за по-добра свързаност на енергийната, транспортната и комуникационната инфраструктура на страните-членки. В предварителния списък на проектите има такива, които облагодетелстват България, подчерта тя.
Според еврокомисар Георгиева новата форма на данък върху добавената стойност, парите от който ще отиват директно в евробюджета, и данъкът върху финансовите транзакции няма да бъдат по-голямо бреме за българските граждани.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна