Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите ни си го върнаха на състава на Русия, запазват шансове за финалите

Цветан Соколов отново игра отлично на атака при победата на България над Русия с 3:1 гейма в Световната лига
Снимка: БГНЕС

 

Мъжкият ни национален отбор по волейбол надигра трудно с 3:1 гейма (25:22, 18:25, 30:28, 25:20) състава на Русия в предпоследната си среща от груповата фаза на Световната лига и запази шансове да се класират за финалите на надпреварата в Полша. За целта нашите трябва да победят руснаците и утре и да се надяват на добро развитие за нас на двубоите в останалите 3 групи.

Пред препълнените трибуни в зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта във Варна, националите ни започнаха мача пределно мобилизирани и успяха да вземат аванс още при първото техническо прекъсване – 8:6. Успяхме да добавим още една и при втората почивка – 16:13. Волейболистите ни рискуваха максимално началния удар, което определено затрудни посрещането на руснаците и играта на разпределителя Сергей Гранкин. Теодор Тодоров и Виктор Йосифов направиха няколко блокади, а атака на Матей Казийски бе без грешка. Все пак руснаците успяха да изравнят при 16:16, след което обаче нашите контролираха играта и взеха гейма с 25:22.

Руснаците увеличиха оборотите още в самото начало на втората част и взеха аванс от 2 точки – 8:6. Волейболистите ни обаче успяха да обърнат нещата в своя полза в следващите няколко разигравания – 11:9 след няколко добри блокади и сърцата игра в защита. Все пак при поредното заставане на Максим Михайлов на линията за начален удар руснаците направиха силна серия – 19:13. В игра за нашите се появи капитанът на тима Владимир Николов, но и той не успя да помогне на съотборниците си – 25:18 за Русия.

Третият гейм отново започна с леко предимство за руснаците, които взеха точка аванс при 7:8. Последва невероятна серия за нашите при сервис на Тодор Алексиев12:8, но гостите бързо ни настигнаха – 12:11. Селекционерът на Русия Владимир Алекно прибягна до интересен ход – включи в игра на мястото на неубедителния Тарас Хтей 23-годишния посрещач на „Искра” Одинцово Алексей Спиридонов. След това двата отбора се „захапаха” като равенството продължи до 20-та точка. Последваха отново няколко бомби на Максим Михайлов за 23:20 – 3 точки и за България след това – 23:23. Цветан Соколов пропусна контра за 24:23, а Бирюков след това изведе руснаците напред. Грешка на младия Спиридонов докара мача до ново равенство 24:24, а блок на Виктор Йосифов ни даде точка аванс. Последваха нови 4 изравнявания, като едва при 5-ия геймбол взехме своето – 30:28 след технична атака на Матей Казийски и грешка в атака на Максим Михайлов.

В четвъртата част Алекно отново опита изненада – Николай Апаликов започна като титуляр за сметка на 218-сантиметровия Дмитрий Мусерский. Двата тима отново заиграха точка за точка, но нашите успяха да дръпнат 8:6. Последваха доста грешки и от двете страни на мрежата при сервис, а разликата се запази и при второто техническо прекъсване - 16:14. Националите ни заиграха както в началото на двубоя и успяха да добавят нови 3 точки разлика в актива си – 22:17. След това бе лесно - 25:20 и 3:1 за България.

По публикацията работи: Светослав Костов - пратеник на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна