Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изстрада класирането си на финалите на Световната лига

България загуби с 2:3 гейма от състава на Русия, но се класира за финалите на Световната лига в Полша следващата седмица
Снимка: БГНЕС
 

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби с 2:3 гейма (14:25, 25:23, 13:25, 25:22, 12:15) последната си среща от предварителните групи на Световната лига от състава на Русия, но спечелените 2 гейма гарантираха участие на нашите на финалите в Полша за пръв път от 4 години.

И двамата треньори не промениха нищо в стартовите си състави от двубоя  в четвъртък – Андрей Жеков, Цветан Соколов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Матей Казийски и либерото Владислав Иванов за Радостин Стойчев, Гранкин Михайлов, Мусерский, Волков, Хтей, Бирюков и либерото Соколов за Владимир Алекно.

Отново близо 5 000 зрители бяха заели местата в зала „Конгресна”, очаквайки нова велика победа над Русия. Гостите обаче започнаха мача ударно и бързо натрупаха аванс от 4 точки – 5:1. Силен начален удар на Мусерский разстрои посрещането на нашите и руснаците постепенно увеличаваха разликата – 4:8 и 10:16. Радостин Стойчев извади от полето Тодор Алексиев и Андрей Жеков, като на техните места се появиха Мартин Божилов и Георги Братоев. Играта на нашите се обърка още повече и разликата стана близо 10 точки – 14:25.

И във втория гейм руснаците успяха да натрупат сериозен аванс още в самото начало – 8:4 при първото техническо прекъсване. Това принуди Радо Стойчев да пусне в игра отново невъзстановеният от контузия Владимир Николов, който замени Цветан Соколов и Николай Пенчев на позицията на Тодор Алексиев. Руснаците поведоха с 14:8, след което обаче нашите се вдигнаха на щурм и успяха да намалят преднината на противника до 16:13. Успяхме да догоним противника при 21-та точка, след няколко добри отигравания в защита и атака. Бирюков и Михайлов изпратиха топката в аут последователно и за пръв път от началото на мача бяхме близо до спечелването на гейм – 23:21. Блок на Виктор Йосифов и успешна атака на Тодор Алексиев ни донесоха успех в гейма – 25:23.

И третата част руснаците започнаха с мощни атаки и силен начален удар – 6:3. Първото изравняване дойде при 8:8. Двата отбора заиграха точка за точка, но при второто техническо отново гостите бяха напред в резултата – 16:13. Последваха нови 4 точки за руснаците и разликата набъбна до 20:13, а руснаците приключиха частта след нови 5 безответни точки -25:13.

Соколов започна 4-ия гейм за сметка на Владимир Николов, но атаката на нашите отново не вървеше. 8:5 и 11:6 дадоха нужното спокойствие на противника, който заигра още по-освободено. 4 поредни точки за България принудиха Владимир Алекно да вземе почивка при 11:10. Радостин Стойчев използва последния си коз – Христо Цветанов се появи на полето като замени Виктор Йосифов. Все пак руснаците запазиха разликата – 16:13, а нашите пак ги подгониха. Включването на Цветанов даде резултат – 22:19 и залата отново беше на крака, очаквайки още един триумф на „лъвовете”. 25:22 и България се класира на финалите на Лигата в Полша.

В тайбрека мотивацията и при двата отбора липсваше, за да се стигне до крайното 15:12 и 3:2 за Русия.

По публикацията работи: Светослав Костов - пратеник на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна