Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард встъпва в длъжност като директор на МВФ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес започва петгодишният мандат на французойката Кристин Лагард, първата жена, начело на Международния валутен фонд. Тя заема мястото на Доминик Строс-Кан, който се оттегли през май след като беше обвинен от камериерка в опит за изнасилване в Ню Йорк.

Лагард поема фонда в разгара на европейската дългова криза и опасенията, че Гърция няма да успее да се справи със сложната обстановка. Не случайно първото й послание, след като бе избрана за директор на Международния валутен борд тя се обърна към гръцките политици:

Ако имам послание, което да отправя тази вечер към Гърция, това е призив към политическата опозиция да влезе в национално съглашение с партията, която сега е на власт. Залогът наистина е съдбата на страната и нейната сигурност и смятам, че сега е моментът да оставим настрана малките или големите политически разлики.

С избирането на 55-годишната Лагард се запазва досегашната традиция Съединените щати и Западна Европа да си разпределят ръководните постове в МВФ и Световната банка, коментира по темата радио "Ехото на Москва".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени