Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: Не очаквам съществен спад на лихвите

Сосиете Женерал Експресбанк получи приза "Банка на годината".
Снимка: БГНЕС

Сосиете Женерал Експресбанк бе обявена за Банка на годината от едноименната асоциация, която класира финансовите институции за 14-та поредна година. Банка на клиента е Булбанк. Наградата за ефективност получи банка ДСК.

По време на церемонията управителят на Българската народна банка /БНБ/ Иван Искров каза, че не очаква лихвите по кредитите у нас да намалеят значително до края на годината. За да паднат драстично ще трябва да почакаме докато влезем в еврозоната.

Твърденията на синдикалния лидер Константин Тренчев, че има банки с над 30 процента лоши кредити, Искров отхвърли категорично. Той подчерта, че банковата ни система е стабилна и че няма никакви притеснения за гръцките банки, които оперират у нас. Трябва да бъдете много внимателни, когато местни, чуждестранни и други авторитети, в кавички, ви обясняват неща за банковата система. Когато се говори за просрочени кредити, които са 12,9 %, трябва винаги да имате предвид какви буфери има срещу тях за покриване на рисковете, колко капитал, колко обезпечение са срещу тези кредити. Такива твърдения в предизборен период са просто смешни, коментира Иван Искров.

Управителят на БНБ посочи, че когато се говори за лихви, трябва да се има предвид структурата на икономиката, дали сме член на еврозоната или не. Искров увери, че не очаква съществено спадане на лихвите, тъй като инфлацията в световен мащаб нараства и Европейската централна банка е започна да затяга паричната си политика, вдигна вече на два пъти лихвения процент.

Очаквам по-скоро да се движим както досега, около средното за ЕС. Който има пазари, най-вече компаниите, които работят в хранителната промишленост, които работят за износ, те не се оплакват от лихвите, добави Иван Искров.

Още от коментара на управителя на БНБ Иван Искров за състоянието на банките в България и за промените в лихвения процент, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Нели Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна