Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С новия лимит за трансплантациите в чужбина родителите трябва сами да намерят 100 хиляди евро

Снимка: БГНЕС

По повод на широко коментираното решение на МС, с което беше актуализиран бюджетът на Центъра за лечение на деца и се въведе горна граница за сумите за лечение в чужбина от 180 хиляди лева, бе организирана пресконференция под надслов "Реална грижа или псевдоангажираност към нашите деца". В студиото на "Преди всички" темата бе коментирана от Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването и Христина Димитрова от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. 180 хиляди лева, това е сумата лимит за лечение на всички видове заболявания, докато за трансплантация, независимо какъв е нейният вид, са необходими още около 100 хиляди евро, които трябва родителите да намерят по един или друг начин, заяви Христина Димитрова.

Честа политика на Министерството на здравеопазването е да противопоставя заболяванията едно на друго, като посочва кое има приоритет. В България трансплантации на деца не се правят, няма такива специалисти, добави още Димитрова, като изрази недоумение, че вместо Министерството на здравеопазването да се опитва да намери пари за тези трансплантации, то се чуди как да ореже парите за децата. Христина Димитрова заяви още, че ако министерството не оттегли постановлението и не премахне лимитите, организациите, които защитават правата на болните деца, ще предприемат всички законодателни мерки, за да бъде отменен този административен акт.

Стойчо Кацаров от своя страна коментира безобразно лошата работа по администрирането на Фонда за трансплантации, създаден преди пет години, и заяви, че лошото усвояване на парите в него демотивира дарителите.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна