Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи свирят в Музикферайн - Виена

Евгений Шевкенов и ученици от Пловдив бяха на сцената на Музикферайн-Виена в началото на юли
Снимка: личен архив
 

В това ваканционно издание на предаването се срещаме с двама млади български музиканти, гостували на сцената на прочутата концертна зала Музикферайн във Виена през пролетта и лятото на тази година – Дора Делийска и Евгений Шевкенов. Двамата са възпитаници на висши учебни заведения в австрйската столица, а сега вече са част от професионалния музикален живот на Виена.

© Снимка: David Peters

Пианистката Дора Делийска осъществи дебюта си в престижната зала на 6 април 2011 г. с творби от Франц Шуберт и Ференц Лист.

На 3 юли в Музикферайн свири струнен оркестър от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” - Пловдив под диригентството на Евгений Шевкенов. Учениците бяха гости на 5-я международен младежки музикален фестивал Summa Cum Laude. Всяка година форумът събира над 1000 деца от цял свят. За първи път в него взеха участие и българи, като заслугата за това е на пловдивчанина Евгений Шевкенов,  който е бил почетен гост на предишните издания. Шевкенов е цигулар, концертирал в 35 страни, както и автор на културни проекти.

По публикацията работи: Татяна Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна