Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Да се твърди, че "Лукойл" е основен източник на контрабанда, е безотговорно

Снимка: БГНЕС

Изборът на Ивайло Калфин за кандидат за президент беше в много сериозна конкуренция с много ярки фигури, но това беше много убедителен избор. Това заяви в предаването „Неделя 150” депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него сега най-важното е цялостна концентрация, центриране на усилията и разгръщане на максимално широка кампания. БСП излиза на президентските избори, водени от съзнанието за печалба, която отговаря на интересите на българското общество и на българската държава, допълни той. Няма как нашите избиратели да подкрепят Меглена Кунева поради много причини, едната от които е нейното пряко участие в закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и някои други решения, които не бяха добри за държавата. Да се очаква, че изборът на Калфин може да доведе до отлив към Кунева на червени симпатизанти е абсурдно, коментира още Румен Петков.


Още през септември 2009 предупредих, че големият провал, пред който е изправена България, се казва Шенген. За пръв път през тези 21 години България не изпълни своя стратегическа цел, не реши своя стратегическа задача. Бяха свалени визите, станахме член на НАТО и на ЕС и когато трябваше еманацията на тези членства да бъде реализирана чрез свободното движение на хора, стоки и услуги, всъщност нас ни изгониха от Шенгенското пространство - това е големият политически провал на правителството и в частност на МВР, коментира Румен Петков. Той добави, че вторият мотив за вота на недоверие е контрабандата. Петков обаче изключва възможността „Лукойл” да участва в нея. Той припомни, че по негово време е имало случай за източване на горива от "Лукойл": Така че Танов да твърди, че сега за пръв път ще влиза там, е дълбоко невярно. Той че има проблеми с мисленето – има. Че послъгва понякога юнашки, също няма две мнения. Но да твърди, че за пръв път влиза в "Лукойл", не е вярно. След като е казано "а", тук става дума за една от най-сериозните компании – вносител в бюджета на Републиката, трябва да се каже и „б”, трябва да се кажат аргументите и мотивите, останалото е клевета.
Симеон Дянков призна на едно общо събиране на митническите служби от Балканите, че имаме сериозно увеличаване на контрабандата на цигари, подчерта червеният депутат и добави, че оценката на техните експерти сочи, че щетата за бюджета от контрабандата на цигари е не по-малко от 800 млн. лева. Това без МВР и Агенция „Митници” няма как да стане, категоричен е Петков. Той добави: Оценката на Дянков е, че имаме в пъти увеличаване на контрабандата през вътрешна граница, като той визира границата с Гърция. За да го каже това вицепремиерът, това означава, че много отдавна са скъсали синджира и ръководните кадри в Агенция "Митници", и в МВР. Без тези две ведомства няма как да се отиде на контрабанда, която достига 40-45% от пазарния дял от цигарите в страната. 2006-2007-2008 г. контрабандният дял е 14%. Сега отива на над 40%.
За мен да се твърди, че "Лукойл" е основен източник на контрабандата, е безотговорно, категоричен е Румен Петков. Той аргументира мнението си: Елементарната логика показва, че "Лукойл" са най-незаинтересовани от контрабандата на горива. Тогава, когато се отправя такова обвинение към структура, която в огромната си част допринася за българския бюджет и за неговата стабилност, да се агресира по този начин, без да се кажат аргументите, това за мен е безотговорно поведение. Има и друго разсъждение. Защо Танов го казва без да е влязъл в рафинерията – за да ги предупреди, че ще влезе. Това или е безотговорно поведение, или алармено предупреждение.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна