Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват 8 културни институти с пари от ОП "Регионално развитие"

Снимка: БГНЕС

Договори за безвъзмездна финансова помощ за реконструкция на осем културни институти подписаха министърът на културата Вежди Рашидов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Договорите символично бяха подписани сред археологическите разкопки по булевард "Мария Луиза". Средствата от тях са в размер на 30 милиона лева и се осигуряват по оперативна програма "Регионално развитие". Те ще бъдат използвани за реставрация и консервация на осем паметници на културата с цел подпомагане на културния туризъм у нас.

Най-много средства - 16 милиона, се отпускат за античния комплекс "Сердика" в центъра на София, по-известен като Ларгото, където ще бъде изграден подземен археологически музей с обща площ 19 хиляди квадратни метра.

Министърът на културата благодари на зам.- министър Лиляна Павлова и на кмета на София Йорданка Фандъкова за благотворното сътрудничество и подчерта: Тези неща, които днес финансираме, утре ще хранят нашите деца. Нека премиерът да реже ленти, защото след всяка лента има нещо, което може да се покаже с пръст.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че това е политика на правителството, която ще се спазва и в бъдеще: Даваме огромни пари, въпреки критиките, ще минат няколко години, и когато софиянци и гостите на София се движат по това прекрасно съоръжение, ще си спомнят за този ден и ще благодарят затова, че в условията на най-тежката финансова криза, ние сме построили повече, отколкото са изприказвали другите.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени