Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите за изкупуване на метали протестираха срещу проектозакон

Фирми за изкупуване на черни и цветни метали протестираха срещу изискванията в новия проектозакон за управление на отпадъците. Вчера депутатите от комисията по околната среда и водите решиха законът да бъде оттеглен.

Работна група от представители на бизнеса, министерства и депутати ще подготви нови текстове. Между 200 и 250 тежкотоварни камиона преминаха днес по няколко столични улици и блокираха движението на различни места в продължение на час и половина. Повече от хиляда фирми ще бъдат затворени ако се приемат сегашните текстове от закона за управление на отпадъците, коментира Иво Георгиев, председател на гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали. 

Фирмите искат да отпадне изискването, площадки за изкупуване на черни и цветни метали да има само в селищата с приет общ устройствен план. Не са съгласни и да плащат банкови гаранции.

Иван Жиров, собственик на площадка за събиране на метали в София твърди, че контролните органи не успяват да затворят нелегалните фирми за черни и цветни метали:

Легалните се проверяват и се търси под вола теле в легалните, а в нелегалните се дава по некой лев и те по принцип не се преследват.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна