Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките за поевтиняване на дизела са безполезни

Пакетът мерки на правителството за намаляване цената на дизела, изразени единствено в премахването на биокомпонента, не дава резултат. Цените на горивата се вдигат, вместо да намаляват, а бизнесът с биогорива е замразен, каза в Русе заместник-председателят на Националната асоциация по биогоривата Димитър Минчев:

Ефектът от тази мярка е увеличаване на пазарния дял на производителите на минерален дизел с пет процента за сметка на биокомпонента. И вторият ефект от тази мярка - налагането на увеличен акциз върху минералния дизел, чиято ставка е 615 лева на хиляда литра, вместо акциз 596 лева на хиляда литра за смесите.

За съжаление крайно негативен е ефектът върху производството на биогорива. Само за статистиката ще спомена, че при смесване на пет процента биодизел, потреблението на биодизел за страната би било 65 хиляди тона годишно. За тия 65 хиляди тона биха се преработили двеста хиляди тона маслодайни култури. Това би осигурило заетост на над хиляда човека.

От Националната асоциация по биогоривата вече са информирали Европейския съюз за ситуацията у нас и очакват на страната ни да бъде наложена санкция за недостигане нивата за потреблението на биогорива.

По публикацията работи: Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени