Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Маников: Хората в Осло са шокирани и потиснати

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Снощи Норвегия беше засегната от два тежки инцидента, които отнеха живота, по последни данни, на над 90 души. Полицията все още работи по установяването на причините за бомбената експлозия в центъра на Осло, която избухна в късния следобед вчера, отне живота на 7 души и причини големи щети на правителствените сгради, намиращи се в района на взрива. Час по-късно се разрази още една трагедия с големи мащаби – масов разстрел на 84 души, събрали се в младежки лагер. Малко след атаките бе задържан извършителят на стрелбата – 32-годишен норвежец. Полицията е установила, че той няма връзка с терористични организации. Местни медии обаче съобщават за евентуална връзка на норвежеца с десния екстремизъм.


В предаването „Събота 150” сънародникът ни в Норвегия Христо Маников каза, че след случилото се градът е абсолютно пуст. Хората все още са шокирани и потиснати. Информацията, че извършителят е норвежец още повече шокира хората, защото никой не е очаквал атентат с такива размери да бъде извършен от местно лице, подчерта той.
За арестувания за стрелбата мъж Маников коментира: Преди 2 години той е стартирал фирма за производство на зеленчуци. Тук има някаква връзка с производството на бомбата, защото когато човек се занимава с такова производство – той има право да купува големи количества изкуствени торове, които явно са били ползвани за производството на бомбата. Човекът се е подготвял, може би, около 2 години за това. Освен това, излиза информация, че той не е регистриран в полицията като някакъв екстремист, но е оставил следи във „Фейсбук”, „Туитър” и по разни форуми. Казвал е, че е краен националист, че не одобрява политиката на норвежкото правителство за мултинационално общество и т.н. Той произхожда от заможните квартали на Осло. Доста добре образован е. Неговият профил е много интересен, но той няма нищо общо с ислямистките версии и първоначалните подозрения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна