Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отпуска незабавно 27 млн. евро за страните от Африканския рог

Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева съобщи днес, че в отговор на влошаването на хуманитарната ситуация в Африканския рог ЕК отпуска незабавно 27,8 млн. евро в допълнение на 70-те млн. евро, предоставени за региона през тази година.

Продължителната суша създаде извънредно критични обстоятелства в Африканския рог, които изискват извънредни действия. В ЕК взехме решение да увеличим хуманитарната помощ, за да се справим със сушата в този регион, от 64 на 160 милиона евро, което е увеличение с два пъти и половина. Нашите страни-членки също така щедро осигуряват подкрепа и в този момент общата помощ от Европа надхвърля 320 милиона евро, заяви Георгиева.

Еврокомисарят определи тези данни като най-мащабното финансиране в сферата на хуманитарните дейности от встъпването й в длъжност. Една трета от тези средства ще бъдат насочени към бедстващите в Сомалия. Кристалина Георгиева се завърна от Кения и Сомалия, където обяви предоставянето на нова финансова помощ за пострадалите от сушата и глада в Африканския рог.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени