Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС решава за отпускане на количество керосин от Държавния резерв

Снимка: Архив

Очаква се днес МС да вземе решение на подпис за отпускане на количество керосин от Държавния резерв. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков и уточни, че в резерва има запаси от авиогоривото за 68 дни:

Аз съм създал работна група, която следи положението. Действително в момента има тест. Той е затова до колко България е страна, в която се спазва закона, до колко България е страна, в която има действаща пазарна икономика. Ако ние се провалим на някой от тези два теста, за което по принцип нямаме съмнение, че отдавна не стои като въпрос, тогава това означава, че имаме много по-сериозен проблем, отколкото съдбата на един министър или на едно правителство.

Така че имаме работна група, която следи какво се случва на пазара, какво се внася, какво се изнася, къде какви наличности има. Засега изглежда, че без акцизните стоки, които произвежда „Нефтохим”, нещата са под контрол. С битума, с полипропилена, с бензина и с дизела нещата стоят по подобен начин. Със самолетното гориво изглеждат най-спешни в някакъв смисъл, защото най-бързо се свършват наличните количества. В държавния резерв има количества за между 60-68 дни керосин, част от тях се съхраняват и в складовете на „Лукойл”, на хартия ги има, надявам се, че и физически ги има.

Подготвяме решение за отпускане от държавния резерв. То ще бъде прието на подпис от Министерски съвет, надявам се още днес, така че в началото на следващата седмица, когато се изчерпят запасите на летищата, вече да могат количествата от държавния резерв да постъпят.

Вчера директорът на "Лукойл" Валентин Златев предупреди, че ако заводът спре работа ще има проблем с авиогоривото у нас.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна