Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Правителството трябва да защити националния интерес

Снимка: Архив

Очевидно е, че става дума за брутално и системно ощетяване на българската държава от страна на Лукойл. От десетилетия корпорацията се държи като меценат и има подкрепата на видни политически фигури и голяма част от медиите, смята Огнян Минчев. Всяко правителство е особено уязвимо под корупционния натиск на подобни олигархични обединения, казва Минчев в интервюто.

По време на мандатите на голямата червена руска партия бяха правени не просто отстъпки, но на руските енергийни олигарси бяха предадени всички основни позиции в енергетиката, казва още политологът.  Никога не съм предполагал, че заобиколени от европейски страни българите ще почувстват липса на горива. Тревогата е фалшива, смята Огнян Минчев.

Ако правителството се откаже от битката с монополиста Лукойл, това ще означава поражение за българския национален интерес. Ако то е последователно, това трябва да бъде едно добро начало на поставянето на ясни граници между българския национален интерес и тези, които искат да търгуват с него.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Огнян Минчев чуйте в звуковия файл.

Във файла е включен и разговор на кор. в Стара Загора Венелина Попова с премиера Бойко Борисов от първата копка на автомагистрала Марица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна