Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атомстройекспорт" е отговорила на въпросите на АЯР за АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" е предала на Агенцията за ядрено регулиране отговорите на всички поставени от регулатора въпроси, свързани с техническата част от проекта за АЕЦ "Белене", съобщиха от компанията.

Агенцията беше поставила 114 допълнителни въпроса, свързани с безопасността на втората атомна централа, на които руснаците вече са изпратили отговори.

Заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров обясни, че отговорите само на поставените от българската страна въпроси не са достатъчни за одобряване на техническия проект за АЕЦ "Белене".

Необходимо е да бъде предоставена още документация, сред която и доклад за извършване на стрес-тест, каза Станимиров:

В Агенцията за ядрено регулиране са получени по-голямата част от отговорите на тези 114 въпроси, които сме поставили към проекта за допълнително изясняване. Към настоящия момент ние не сме прегледали по същество дали е получен действително отговор на въпросите. Това предстои да бъде разгледано следващия месец.

Освен тези 114 въпроси към проекта са изискани допълнително представяне на тематични отчети, свързани с проекта и като допълнително условие за одобряване на проекта Агенцията за ядрено регулиране е поставила и представянето на доклад за извършване на стрес тестове по методологията, която е определена за работещи атомни централи
.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени