Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският вестник "Хюриет" помести материал за братя Юзеирови

Снимка: БГНЕС

Турският вестник "Хюриет" помести статия, посветена на братя Юзеирови.
Материалът под заглавие "Новият османлия, който подлуди българите" е авторска подборка от съобщения и коментари в българските медии и е изведен на челно място в международната страница на вестника.

Подборката е илюстрирана е със снимка на Юзеир Юзеиров с червен фес на главата. "Хюриет" пише, че Юзеир и неговият брат са известни с провокиращи прояви, които се отразяват от българските медии. Между тях се посочва "паметникът на неизвестния турски воин", който бе съборен със съдебно решение през 2009 година.

Специално внимание се отделя на историята около учредяването на партия Отоман през 2010 година в Шумен. Тъй като името на партията е асоциация на Османската империя, това разгневи българите и партията не бе регистирана, пише вестникът.
Накрая авторът Емре Къзълкая се спира и на възбуденото срещу Юзеир Юзеиров съдебно дело за пране на пари в размер на 350 хиляди лева, както и за това, че говорил на турски език с преводач на български. Цитират се думите му: "За пръв път българският съд разреши на един български гражданин от турски произход преводач на турски език. Ние разрушихме дискриминацията, която ни налагаха от 130 години насам. Това е голям ден, голяма победа".

В отделно заглавие "Братът: двама души ще гласуват за мен" се разказва за другия брат, Али Юзеиров. Поместена е негова снимка по боксерки, когато на 5 август той дойде да се регистрира в ЦИК по бельо. Подчертава се, че се е кандидатирал за президент на предстоящите избори, както и че е казал, че поне двама души - той и брат му ще гласуват за него.

Вестникът помества и кратък коментар по темата, в който се поставя въпросът "не е ли това опит за разцепване на ДПС"? Йозджан Пехливаноглу от румелийската балканска Федерация коментира: "Извеждането на преден план на Юзеирови може да е опит на подкрепяното от дясната радикална партия Атака коалиционно българско правителство да разцепи гласовете на турците. Защото турците не разцепват /гласовете си/ и ако един ден успеят да направят сътрудничество с ромите и помаците, може да излъчат дори премиер на България."

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна