Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серия от експлозии и ожесточена стрелба в Триполи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Серия от експлозии и ожесточена стрелба се чуваха цяла нощ в Триполи, но данните за обстановката в града са противоречиви. Според бунтовниците, те са започнали решаващо настъпление към столицата, което е съвпаднало с въстание на противници на режима на Кадафи в града. Жители на Триполи посочват, че в няколко квартала и предградия се водят ожесточени сражения, а част от тях са под контрола на опозицията.

Бунтовниците съобщават, че сблъсъци има и край летище Митига, което е обкръжено от техни сили. Появиха се информации, че е обсаден дори комплексът, в който се намира резиденцията на Муамар Кадафи.

Преходният национален съвет обяви, че настъплението с кодово име „Морска сирена” е съгласувано с НАТО и арабските съюзници на опозицията.

Бунтовнически командир пък обяви, че необходимите оръжия са били изпратени с кораби-влекачи в Триполи в петък вечерта.

В същото време говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим каза, че в столицата са проникнали малки групи бунтовници и силите на Муамар Кадафи са се справили с тях.

Държавната либийска телевизия от своя страна излъчи аудио послание на самия лидер, в което той определя опозицията като агенти на френския президент Никола Саркози, който чрез нея се опитва да заграби либийския петрол.

Телевизията пусна и реч на сина на Кадафи Сейф ал-Ислам, където той казва, че режимът няма да изостави борбата и накрая ще победи. Според него семейство Кадафи е платило цената, подобно на всички либийци. Сейф ал-Ислам призовава опозицията да започне диалог. В същото време либийският премиер Али ал-Махмуди разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и настоя световната организация да разследва предполагаеми нарушения на правата на човека от страна на НАТО.

По публикацията работи: Световни агенции / Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени