Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовниците притискат Кадафи в Триполи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 16:14 ч.

Либийските бунтовниците смятат, че полковник Муамар Кадафи се крие някъде в столицата Триполи, съобщил представител на бунтовниците за Ройтерс. Бойни действия се провеждат в южната част на покрайнините на града, където Кадафи може би се крие, допълнил източникът.

Мислим, че Кадафи все още се крие някъде в Триполи. Той вероятно е в района на ал-Хадба ал-Кадра. Има боеве в района на ал-Хадба ал-Кадра, разказал източникът, представил се като Абдулрахман, по телефона от Триполи.

Междувременно квартали в централната част на Триполи, включително районът на Баб ал-Азизия, където е бившата резиденция на Муамар Кадафи, са били подложени на обстрел от страна на силите, лоялни на Кадафи. Това е съобщил говорител на бунтовниците за Ройтерс. Комплексът Баб ал-Азизия беше превзет от бунтовниците във вторник.

Имаше бомбардировки на (комплекса) Баб ал-Азизия, района Ал Мансура и друг район, близо до хотел "Риксос". Повечето от тези бомбардировки бяха извършени от клетки на режима, позиционирани в района Абу Салим, обяснил говорителят, пожелал анонимност.

Стрелба се чувала и по-рано в центъра на Триполи. Тя идвала от района на хотел "Риксос" в либийската столица, съобщи репортер на Ройтерс, който се намирал близо до хотела. По думите на репортера освен изстрели от леко въоръжение, се е чувала и стрелба от противовъздушни оръдия, които се използват и от бунтовниците, и от силите на полковник Муамар Кадафи.

Група чуждестранни репортери се намират вътре в хотел "Риксос", а въоръжени мъже, лоялни на Кадафи, им пречат да напуснат хотела, припомня Ройтерс.

По публикацията работи: Ройтерс / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна