Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотска грешка е основната версия за самолетната катастрофа край Приморско

Снимка: Дневник
Основната версия за инцидента със самолета, който се разби и изгоря вчера край Приморско, е пилотска грешка. Това каза пред "Хоризонт" директорът на специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта Атанас Костов. При катастрофата загинаха пилотът и неговият спътник.

Изпълнени са 4 полета за разглеждане на забележителности. Интересен е четвъртият полет, който е изпълняван на височина от 500 до 700 м, но над летището, при което пилотът изпълнява фигури от простия пилотаж и елементи от сложния пилотаж. Самолетът не е пригоден за такъв пилотаж. В резултат на което най-вероятно са допуснати грешки при пилотирането, самолетът е загубил скорост и буквално е паднал на полосата.

Останалите версии, по които се работи са: техническа причина - отказ на управлението на самолета или рязко влошаване на здравословното състояние на пилота на машината, посочи Атанас Костов. Той допълни, че първоначалните данни от разследването налагат необходимостта от завишаване на контрола при полети от подобен характер.

24-годишен младеж и инструктор са загиналите при самолетната катастрофа
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна