Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Снимка: Архив
Меморандумът за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, подписан вчера от външните министри на България и Македония, е водеща тема на македонския печат тази сутрин. Меморандумът е "сериозен документ, въз основа на който ще се осъществява сътрудничеството между двете страни по пътя на пълноправното членство на Македония в европейските и евроатлантическите структури", пише в. "Дневник".

Споразумението предвижда София да представи на Скопие своя опит от европейската и евроатлантическата си интеграция, за да може Македония да не повтаря същите грешки и да се интегрира в Европейския съюз и НАТО колкото е възможно по-скоро, посочва "Вечер".

Участниците в операцията за сваляне на Муамар Кадафи започват подялбата на либийските енергийни ресурси, пише руското издание "Комерсант". Международна конференция на приятелите на Либия в Париж решаваше вчера бъдещето на тази страна. Тон даваха Франция, Великобритания и Италия. Те изиграха ключова роля в свалянето на режима на Кадафи и това е причината да разчитат на лъвския пай от бъдещите договори в богатата на петрол Либия. От своя страна, Русия гледа най-вече не да сключва нови договори, а да запази старите споразумения с Триполи, изтъква "Комерсант".

Смяната на ръководството в арабската държава застрашава многомилиардни руски инвестиции. Те ще бъдат загубени, ако новите власти в Триполи решат да си го върнат на Русия заради приятелството й с Кадафи, посочва "Независимая газета". Либийските въстаници обещаха да спазват всички подписани договори, но представител на либийската петролна компания намекна, че руски фирми, работили в Либия, може да си имат проблеми.

"Москва реши да не губи време, докато не е изгубено всичко." Така "Комсомолская правда" коментира признаването на Преходния национален съвет от Русия. Руското външно министерство подчерта, че страната никога не е прекъсвала дипломатическите си отношения с Либия, скромно напомни за сключените преди договори и изрази надежда, че те все пак ще бъдат изпълнени, посочва изданието.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна