Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фортисимо Фест 2011 - под звездите и със звездите

Фортисимо Фест 2010 бе открит с фойерверки - така ще бъде и през 2011 г.
Снимка: архив на фестивала

С концерта "Музика под звездите" на специално изградена сцена пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде открито второто издание на Фортисимо Фест. И тази година първият концерт в програмата, на 10 септември 2011 г. от 19.30 ч., ще бъде безплатен за публиката, но този път той ще има и повторение - на 17 септември в Античния театър на Пловдив от 20 часа.

Множество музикални изкушения са подготвили Максим Ешкенази и Фондация “Америка за България” в откриващия концерт на Фортисимо Фест. Освен на музика от Паганини в интерпретацията на цигуларя Марио Хосен, зрителите ще се насладят на изпълненията на Софийски фестивален оркестър, на виртуозните композиции на Маестро Георги Андреев, базирани на българския фолклор, както и на участието на солистите на НФА “Филип Кутев” и на детето-чудо - 9-годишния гайдар Петър Бодуров.

Специално място в програмата на “Музика под звездите” на 10 септември е отделено и за музика от известни филми като “Междузвездни войни”, “Карибски пирати” и “Батман”. Легендарната композиция “Smile” на Чарли Чаплин ще бъде включена в концерта в специален аранжимент, а в кулминационните моменти на изпълненията небето над София ще бъде озарено от фойерверките, запазена марка на “Музика под звездите”. 

Именно с филмова музика е свързано и едно от най-оригиналните съпътстващи събития на фестивала - играта “Твоят шанс да полетиш”. Един от всички почитатели на Фортисимо Фест, които изпратят на имейл ff@fortissimofest.com своите любими филмови теми, ще спечели кратък полет с лек самолет, пилотиран от самия Максим Ешкенази, който освен диригент и музикален директор на фестивала, е и сертифициран пилот и авио ентусиаст. 

И нещо иновационно за меломаните, които не могат да присъстват: концертът на 10 септември ще бъде излъчен на живо в интернет - в сайта на фестивала http://www.fortissimofest.com, както и в специалния видеоканал на събитиетo http://www.ustream.tv/channel/fortissimofest2011.


Следващият концерт във Фортисимо Фест 2011 ще бъде на 26 октомври в зала 1 на НДК, когато звездата на световната сцена, цигуларката Сара Чанг ще солира на Софийската филхармония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна