Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянова: Вдигането на прага за регистрация по ДДС ще е облекчение за малкия бизнес

Снимка: БГНЕС

Прагът за регистрация по ДДС на фирмите може да скочи от сегашните 50 000 лв. на 100 000 или дори на 150 000 лв., за да се ограничат злоупотребите. Финансовият министър Симеон Дянков, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и директорът на НАП Красимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще искат позволение от ЕК да се увеличи оборота, който води до задължителна регистрация по ДДС.

В предаването „Нещо повече” Менда Стоянова подчерта, че целта на вдигането на прага е облекчаване на малкия бизнес. Регистрацията по ДДС е сериозен ангажимент за фирмата по отношение на данъчните. А и по този начин някои фирми се изкушават да използват не съвсем легални фактури за данъчен кредит. Това е единият аспект. Другият е, че тези множество фирми не са обект на постоянни проверки от НАП, те са извън полезрението по отношение на ДДС, тъй като повечето от тях са на вноска и има много по-важни рискови сектори. Така че най-малките се изкушават и те да ползват неправомерно ДДС. Ефектът за спестяване на източването на ДДС също ще бъде постигнат, коментира тя.
Стоянова смята, че тази мярка ще засегне най-малките фирми, които не са големи нетни вносители на ДДС. Това няма да повлияе на приходите в бюджета, тъй като разликата ще се компенсира от спирането на източването, категорична е тя. Менда Стоянова се надява, че до края на годината ще бъде получено разрешението на ЕК и мярката ще бъде въведена от 1 януари 2012 г.

Менда Стоянова коментира и въпросът за пенсиите: Ако се вдигне таванът на пенсиите, това ще струва на НОИ 98 млн. лв. допълнително. Тези пари трябва да излязат от Фонд „Пенсии”. Едновременно с това обаче трябва да сме наясно, че за съжаление са доста хората, получаващи минимална пенсия, които не са правили осигурителни вноски, дори за да получат тази минимална пенсия. Тези суми на практика отиват частично да компенсират разликата на най-ниските пенсии.

Според нея в рамките на системата на пенсионното осигуряване трябва да бъде дискутиран въпросът дали да преминем към системата, при която всеки един осигуряващ се има лична партида и ще получава пенсия в рамките на тази партида, или да останем на моделът, който действа в България от много години – работещите днес със своите пенсионни вноски плащат пенсиите на тези, които са работили преди това.

Валентина Кръстева – главен директор на ГД „Пенсии” в НОИ, коментира: Действащата в страната ни осигурителна система е изградена на разходо-покривния принцип. А принципът на солидарността е един от основните принципи на тази система. Той позволява ограничаване на размера на получаваните пенсии до определен максимален размер, но едновременно с това предвижда гарантиране и на минимален размер на пенсиите, като обезпечава определен минимум от средствата на доста голям кръг от лица, които са участвали в осигуряването. В момента, съгласно действащата система, е разумно да има такъв максимален размер, оправдано е и от гледна точка на начина, по който се изчисляват размерите на пенсиите.

По думите й около 48 хил. са пенсионерите, които имат ограничен размер на получаваните пенсии.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени