Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договарянето на минималните осигурителни прагове за догодина закъснява

Снимка: БГНЕС

Договарянето на минималните осигурителни прагове за следващата година закъснява, до момента само в 5 икономически сектора има постигнато съгласие между синдикатите и бизнеса. Пред "Хоризонт" президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

Две трети, даже повече от две трети от икономически дейности, са започнали преговори, отправени са предложения. Между 5 и 15% е средният процент, който синдикалните структури са предложили на работодателите и водят и в момента преговори. И вчера водеха едни преговори, предполагам, че и днес това ще стане. Икономиката вече в много сектори може да си го позволи.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че все по-малко работодатели са склонни да преговарят за ръст на минималните прагове. Според него, не трябва да има административно увеличаване там, където не се постигне съгласие.

Не сме казали, че непременно трябва да са по-високи. Важното е да се стигне до договореност. Проблемът е, че на много места не очакваме да се стигне до договореност поради диаметрално противоположни позиции. В криза не може да се разпростира средният процент. Представете си хипотетично, че се договори само една дейност, в която работят 200 човека и ние ще разпрострем тази договореност върху всичките 2 милиона. 

Синдикатите и работодателите ще продължат да преговарят за ръст на заплатите в частния сектор. Това ще става по браншове и на база ръст на производството.

Васил Велев заяви, че ще има само препоръчителен индекс за ръст на заплатите, който не може да бъде еднакъв за всички: Процесът на преструктуриране продължава да тече. Някои икономически дейности са във възход, други продължават да бъдат в криза. Затова не може да бъде еднакъв индексът за цялата икономика.

Синдикатите прогнозират повишение на заплатите поне в две трети от дейностите в частния сектор, каза от своя страна президентът на КНСБ. Той е умерен оптимист, че есента ние ще има увеличение между 5 и 10% в повечето сектори. 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна