Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любо Пенев: Можем да победим "Левски"

Снимка: Архив

Треньорът на Литекс Любо Пенев даде пресконференция в Ловеч, на която говори за предстоящото дерби с Левски. Поместваме я без съкращения от клубния сайт на Литекс:

- Г-н Пенев, на Литекс му предстои най-специалния мач в първенството. Готов ли е отборът за дербито с Левски?

- Всички мачове са еднакво важни за шампионите, каквито сме ние. Уважавам всички противници, независимо дали играят добър или не чак толкова добър футбол. Без значение срещу кого играеш - винаги вземаш само три точки. Нашето внимание и настроение трябва да бъде едно и също. Играем за победа, независимо срещу кого се изправяме. Всички в отбора са готови за мача. Нямаме контузени. Тренирахме нормално през седмицата. Очаквам един добър мач.

- Какво имате предвид под "добър мач"?

- Резултатът да бъде в наша полза. 

- Какъв резултат би ви устройвал? Влиза ли равенството в сметките ви?

- Това не е въпрос на сметки. Устройва ни двойката от знаците. Имаме желание, имаме настроение и възможности да постигнем победата в София. Това е целта, която преследваме във всеки един мач срещу всеки един съперник.

- Миналата година Литекс загуби единствено от Левски в София. Възможно ли е психологическото предимство да е у съперника?

- Левски е един от силните и водещите отбори в първенството. Един от претендентите за титлата. Вярно, че паднахме на Герена, но това е минало. Сега е ново първенство. Предстои нов мач с нови идеи.

- Наясно ли сте как да победите Левски?

- Наясно съм с идеята. Наясно съм със състава. Въпросът е да се изпълнят тактическите указания и задачите, които ще бъдат поставени на момчетата. 

- Има ли напрежение в Литекс преди дербито?

- Напрежението трябва да е положително. Предстои мач, в който всеки един футболист иска да играем. Излизаме срещу силен съперник, който също ще иска да победи. Очаквам затова интересен и оспорван мач.

- Някои медии направиха сравнение между Литекс и Левски и стигнаха до заключение, че играят по сходен начин? Кой все пак има предимство?

- Мачът ще е между два тима, които се познават добре. Може би са равностойни. Що се отнася до точките, не мисля, че ще има тим този сезон, който няма да загуби точки.

- Не можете обаче да отречете, че тръпката по време на мач с Левски е доста по-различна от останалите двубои. По-сладка ли е победата над съперник като "сините"?

- Не деля мачовете и победите. Радостта трябва да е еднаква. Има ли негативен резултат, тъгата също е еднаква. Все пак разглеждаме предстоящия двубой като такъв срещу съперник, който ни е конкурент за титлата. Без да подценявам другите тимове, Литекс, Левски и ЦСКА имат най-сериозен потенциал за първото място. А и първенството е в началото. Има да се изиграят доста срещи. Рано е за сметки и заключения. За нас е важно да печелим точки.

- Все пак победителят в събота може да има психологическо предимство за титлата.

- Резултатът от това дерби няма да реши шампионата. 

- Някои хора смятат, че при загуба Любо Пенев си тръгна от Литекс. Други пък казват - Гонзо или Любо?

- Попитайте тези хора. Аз не правя сметки какво ще стане след три месеца. Интересува ме какво се случва днес, утре, мачът в събота. 

- Има ли война между Литекс и Левски?

- Нека да има война. Но, разбира се, в кавички. Нека има спортна битка на терена. А не извън него. Това очаквам да се случи в събота. Надявам се да има феърплей. Аз и моите футболисти имаме уважение към съперника.

- Може ли Левски да ви изненада с нещо?

- Винаги можем да бъдем изненадани. Както и ние можем да изненадаме Левски. Ще се срещнат два грамотни отбора. И ще бъде изключително важна тактическата дисциплина в моя тим. Това е едно от нещата, от които зависи представянето ни. 

- Подготвил ли сте някои капан за противника?

- Има. И в защита и нападение. 

- Очаквате ли сериозна подкрепа от феновете?

- Разбира се. Очаквам да имаме повече и повече публика, защото тя е важна за нас. Без значение къде играем. 

- Как се развива първенството след изиграните пет кръга?

- Познавам всички футболисти, треньори и собственици. Първенството се развива нормално. Пожелавам успех на отборите в челото като Лудогорец и Черноморец. Играят добре, вкарват голове. 

- Очаквате ли тези отбори да се намесят в битката за титлата?

- Казах кои са основните конкуренти - Литекс, Левски и ЦСКА. Но останалите могат да бъдат фактори.

- Имат ли Любо Пенев и Георги Иванов стари сметки за уреждане?

- Какво значи това? Преди малко споменах, че ме интересува да направим добър мач на Герена. Надявам се да излезем краен победител. Но не изключвам и другите два знака.

- Съдийството винаги е сред най-коментираните теми преди подобно дерби. Какво очаквате от Ивайло Стоянов?

- Гледам си треньорската работа. И винаги съм казвал, че не искам съдиите да ни помагат, но не искам и да ни пречат. Трябва да свирят това, което се случва към момента.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна