Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от Катуница подпалиха къщата на Цар Киро и искат да изселят фамилията му

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване в:    16:15 ч.

Тежка нощ преживя пловдивското село Катуница, след като там избухнаха размирици срещу фамилията на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. До напрежението се стигна, след като бус с роми прегази 19-годишно момче, излязло привечер да разходи кучето си. Бяха потрошени три автомобила на семейството, като колата на внукът на Цар Киро беше и подпалена. При безредиците загина 16-годишно момче. Трима полицаи са със счупени ръце. Задържани са 6 души. 

Директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Тодор Чонов се срещна с жителите на Катуница, които настояват ромите от селото да бъдат изселени заради системно разпалване на етнически конфликти и отправяне на смъртни заплахи. Стотици хората са се подписали в подписка с настояване да бъдат разследвани доходите на Рашкови. След срещата Чонов обобщи ситуацията:

Пострадаха други двама жители на Катуница, както и трима наши служители, които са със счупени ръце. Два автомобила с роми са се опитали да ги прегазят буквално нашите полицаи и хората, които са били пред къщата на Кирил Рашков, без основателна причина. В момента имаме шестима задържани, провеждат се разпити пред съдия и продължават повторните огледи на автомобилите и на местопроизшествието. Всички са роми. Не са от клана Рашкови и живеят в квартал "Столипиново" в Пловдив.

19-годишният Ангел Петров е бил прегазен и влачен от буса. Ромите, които предизвикали катастрофата са избягали от мястото на произшествието без да окажат помощ на момчето, разказаха пред БНР очевидци. От МВР са установили, че бусът е бил управляван от 55-годишен, криминално проявен мъж, който бил в селото, за да почете паметта на починалия син на Рашков. Той е обявен за национално издирване.

Хората от Катуница, въоръжени с пръти и камъни обградили къщата на Кирил Рашков и я подпалили около полунощ. Те настояват ромската фамилия да бъде изселена от селото. Повече 100 полицаи са пристигнали и са успели да предотвратят по-тежки и кървави сблъсъци. Независимо от намесата им обаче има пострадали, сред които и служители на органите на реда. В сблъсъците припадна 16-годишно момче, което не бе свестено до пристигането на медицинския екип. Детето, което имало изкуствена клапа на сърцето почина в болницата, съобщиха родителите му за БТА.

Над 200 въоръжени полицаи пазят реда в Катуница, където се очакват нови протести около 20 ч.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна